Polska drugim producentem ogórków w UE

W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,781 milionów ton. Wśród czołowych producentów tych warzyw znajduje się również Polska.

Największym unijnym producentem ogórków jest Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem 754,4 tys. ton (około 29% udział w unijnej produkcji).

Na drugim miejscu znalazła się Polska - nasze ubiegłoroczne zbiory oszacowano na około 514 tys. ton. Na dalszych miejscach unijnych producentów tych warzyw znajdowała się w 2014 roku Holandia (400 tys. ton zbiorów), Niemcy (223 tys. ton) i Rumunia (niespełna 147 tys. ton).

"Warto zaznaczyć, że w 2014 roku ponad 261 tysięcy ton ogórków pochodziło z upraw pod osłonami. Z roku na rok obserwujemy poprawę produktywności upraw tych warzyw w naszym kraju. Dla porównania - w 2013 roku zbiory ogórków z upraw pod osłonami wyniosły 238,4 tysiące ton" - podkreślił Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.

Reklama

Niestety obserwujemy również niekorzystne tendencje cenowe. W czerwcu br. cena ogórków spod osłon zmniejszyła się o 27% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku i wyniosła 1,18 zł/kg.

Wpływ na to miał spadek eksportu, spowodowany głównie rosyjskim embargiem oraz zwiększona produkcja państw zachodniej Europy - głównie Hiszpanii i krajów Beneluksu.

W 2014 roku roczne spożycie ogórków w Polsce wyniosło 6,24 kg/osobę i niestety odnotowywana jest jego tendencja spadkowa.

Od ogórka się pięknieje - głoszą ludowe mądrości

Ogórki zalicza się do najstarszych rośliny warzywnych. Do Polski zostały sprowadzone ponad 400 lat temu i na stałe wpisały się do naszej diety.

Ogórek jest nisko kaloryczny, w 96% składa się z wody i chroni nasz organizm przed odwodnieniem w upalne dni. Zawarte są w nim duże ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Ogórki mają dużo związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i jednocześnie wspomaga odkwaszanie organizmu. Warzywa te dodatkowo zawierają witaminę K wzmacniającą krzepliwość krwi oraz mikroelementy takie jak potas, wapń, żelazo, magnez czy fosfor.

Mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Już medycyna ludowa głosiła, że od ogórka się pięknieje. Świeże plasterki tego warzywa koją opaloną skórę, opuchnięte powieki, likwidują cienie pod oczami. Kosmetyki przygotowane na bazie ogórka łagodzą podrażnienie, nawilżają i odświeżają skórę, a nuta ogórkowa pojawia się w wielu perfumach.

www.sppiopo.pl

Dowiedz się więcej na temat: Polskie | polska żywność | rolnictwo | kosmetyczka | ogórki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »