PEPEES (PPS): Informacja nt. wniesienia powództwa o stwierdzenie nieważności/uchylenie zaskarżonych uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki - raport 24

Raport bieżący nr 24/2018

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego "PEPEES" S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 4 lipca 2018 roku otrzymał z Sądu Okręgowego Sąd Gospodarczy w Białymstoku VII Wydział Gospodarczy ("Sąd”) odpis pozwu złożonego przez EPSILON Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych w Warszawie ("Powód”) przeciwko Spółce o stwierdzenie nieważności uchwał nr 25 i 29 w sprawie powołania członków Rady Nadzorczej oraz o uchylenie uchwały nr 12 w sprawie przeznaczenia zysku netto Spółki za rok obrotowy 2017 jak również wskazanych powyżej uchwał nr 25 i 29 w sprawie powołania członków Rady Nadzorczej podjętych w dniu 11 maja 2018 r. przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki, o których Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 20/2018 z dnia 12 maja 2018 r.

Razem z odpisem pozwu Spółka otrzymała odpis postanowienia Sądu z dnia 29 czerwca 2018 r. o zabezpieczeniu roszczenia Powoda poprzez wstrzymanie wykonania zaskarżonych uchwał nr 12, 25 i 29 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 11 maja 2018 r., w tym poprzez:

a) zakazanie dokonywania czynności faktycznych lub prawnych zmierzających do przeniesienia zysku Spółki za rok 2017 na kapitał rezerwowy – fundusz inwestycyjny w zakresie objętym uchwałą nr 12;

b) zawieszenie postępowania rejestrowego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego dotyczącego wpisu do Rejestru na podstawie uchwał nr 25 i 29.

Postanowienia Sądu są nieprawomocne.

Podstawa prawna: § 19 ust. 1 pkt 10 i 11 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

2018-07-04Wojciech FaszczewskiPrezes Zarządu
2018-07-04Tomasz RogalaCzłonek Zarządu