ASSECOSEE (ASE): 13/2018 Informacja dotycząca spodziewanych skonsolidowanych wyników finansowych za trzeci kwartał 2018 roku - raport 13

Raport bieżący nr 13/2018

Zarząd Asseco South Eastern Europe S.A. ("Spółka”), po dokonanej analizie wstępnych skonsolidowanych danych finansowych za trzeci kwartał 2018 roku Grupy Asseco South Eastern Europe ("Grupa ASEE”), informuje, że o ile nie spłyną do Spółki nowe nieoczekiwane informacje, spodziewa się skonsolidowanych wyników finansowych za trzeci kwartał 2018 roku istotnie odbiegających od osiągniętych w analogicznym okresie poprzedniego roku, tj.:

- skonsolidowanego wyniku na działalności operacyjnej Grupy ASEE na poziomie ok. 18,3 mln PLN (ok. 4,3 mln EUR), czyli ok. 37% wyższego niż za analogiczny kwartał ubiegłego roku oraz

- skonsolidowanego zysku netto Grupy ASEE na poziomie ok. 17,9 mln PLN (ok. 4,2 mln EUR), czyli ok. 60% wyższego niż za analogiczny okres ubiegłego roku.

Tak istotna spodziewana poprawa wyników finansowych Grupy ASEE to efekt lepszych rezultatów we wszystkich segmentach działalności, przy czym w największym stopniu na tę poprawę wpłynęły operacje w segmencie Rozwiązania w sektorze bankowym.

Poza czynnikami o charakterze operacyjnym, na wzrost skonsolidowanego zysku netto Grupy ASEE wpłynęły także dodatnie różnice kursowe w tureckiej spółce ASEE, które są efektem przeszacowania pozycji bilansowych denominowanych w obcych walutach w związku z osłabieniem tureckiej liry.

Spółka uznała niniejszą informację za poufną, ponieważ dotyczy osiągnięcia przez Spółkę w danym okresie sprawozdawczym wyniku finansowego istotnie odbiegającego od wyniku analogicznego osiągniętego w poprzednich latach oraz od danych prognozowanych przez analityków.

Jednocześnie Zarząd podkreśla, że wartości oraz informacje zamieszczone powyżej mają charakter szacunkowy i wstępny, a ostateczne dane finansowe Spółka przekaże w skonsolidowanym raporcie kwartalnym za okres od 1 lipca do 30 września 2018 roku, który zgodnie z przyjętym kalendarzem publikacji raportów okresowych, opublikowany zostanie w dniu 24 października 2018 roku.

2018-10-10Piotr JeleńskiPrezes Zarządu
2018-10-10Marcin RulnickiCzłonek Zarządu