Echo Investment sprzedało wrocławski Sagittarius Business House

Sagittarius Business House - biurowiec o powierzchni 25,6 tys. mkw., którego głównymi najemcami są EY i Bank of New York Mellon - został kupiony przez Warburg-HIH Invest Real Estate (Warburg-HIH Invest). Strony sfinalizowały umowę przedwstępną zawartą w lipcu 2017 roku.

Warburg-HIH Invest Real Estate (Warburg-HIH Invest) to niemiecka firma zarządzająca funduszami nieruchomościowymi, która zakupiła Sagittarius Business House dla funduszu zarządzanego w imieniu jednego ze swoich inwestorów instytucjonalnych. Transakcja jest warta 74,5 mln EUR.

- Sagittarius Business House to wysokiej klasy nieruchomość położona w centralnej dzielnicy biznesowej świetnie rozwijającej się metropolii.

Dzięki tej transakcji nasi inwestorzy zyskują możliwość dalszej dywersyfikacji inwestycji na atrakcyjnym, rozwijającym się polskim rynku - mówi Andreas Schultz, Managing Director Warburg-HIH Invest Real Estate.

- Sagittarius został przedwstępnie sprzedany do specjalnego funduszu Warburg-HIH jeszcze w trakcie budowy, co jest zgodne z naszą strategią rentownego wzrostu. Cieszymy się, że przekazujemy budynek tak renomowanemu inwestorowi długoterminowemu. Wrocław to bardzo atrakcyjny rynek do lokowania międzynarodowych centrów biznesowych, szczególnie z sektora centrów usług wspólnych SSC, BP oraz ITO. To bardzo korzystna perspektywa dla Warburg HIH Invest, które inwestuje w wysokiej klasy biurowiec, jak również dla Echo Investment, które planuje tu kolejne projekty deweloperskie - mówi Nicklas Lindberg, prezes Echo Investment.

- Po biurowcach Aquarius, West Gate, West Link i Nobilis, Sagittarius Business House jest piątym budynkiem we Wrocławiu, który zbudowaliśmy, wynajęliśmy renomowanym międzynarodowym firmom i sprzedaliśmy. Główni najemcy Sagittariusa to dobrze znane międzynarodowe firmy BNY Mellon i E&Y, które razem zajęły 90% jego powierzchni.

Cieszymy się że obaj najemcy zaufali Echo Investment, że będzie w stanie dostarczyć wysokiej klasy powierzchnię w zrównoważonym budynku - dodaje Rafał Mazurczak, członek zarządu Echo Investment odpowiedzialny za dział biurowy.

Sagittarius Business House to nowoczesny biurowiec klasy A zlokalizowany przy ul. Suchej, w powstającej centralnej dzielnicy biznesowej Wrocławia. Budynek ma 25,6 tys. mkw. powierzchni najmu. Jego głównymi najemcami są EY oraz Bank of New York Mellon, które łącznie zajmą ponad 90% powierzchni. Budynek otrzymał pozwolenie na użytkowanie w drugim kwartale 2018 roku.

Echo Investment jest największym polskim deweloperem, jedynym na rynku z bogatym doświadczeniem w trzech sektorach rynku nieruchomości: mieszkaniowym, handlowo-usługowym oraz biurowym.

mzb

INTERIA.PL