GALERIE | Czwartek, 14 grudnia 2017 (05:00)
Na fot. z AFP, zbiór owoców acai (euterpa warzywna) w rezerwacie Ituxi w zachodniej części Amazonii. Obecnie całe społeczności tam mieszkające są zachęcane przez ekologów z WWF do korzystania z energii słonecznej przy przetwarzaniu owoców acai. Zbiory odbywają się dwa razy rocznie na kilkunastu gronach, zawierających od 500 do 900 jagód. Gatunek ten, występuje w strefie międzyzwrotnikowej na całym świecie. W Amazonii owoce te są podstawą diety mieszkańców dżungli, stanowiąc wagowo ponad 40 proc. ogółu pożywienia. Owoce acai zwane jagodą palmy brazylijskiej pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Wyglądem przypominają borówkę amerykańską, a smakiem jagodę. Owoce acai zawierają duże ilości żelaza, wapnia, błonnika i witaminy A, zawierają również związki antocyjanowe, takie jak resweratrol i cyjanek oraz kwas ferulowy, które łączą się z flawonoidami, aby chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jagody Acai zawierają od 10 do 30 razy więcej antocyjanów niż np. czerwone wino. WWF - organizacja pozarządowa o charakterze międzynarodowym której misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego na Ziemi. Nie bez przyczyny do jagód acai przylgnęło określenie "cudownych owoców z Amazonii". Pod względem właściwości zdrowotnych biją na głowę nawet uchodzące za najlepsze źródło przeciwutleniaczy czerwone winogrona. Wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze serce, wydatnie wzmacniają pracę układu odpornościowego, zwiększają ilość energii, poprawiają funkcje umysłowe i - co potwierdziły przeprowadzone badania - skutecznie spowalniają proces starzenia się i hamują rozwój komórek nowotworowych. Największą popularność jagody acai zyskały jednak dzięki swoim zdolnościom odchudzającym. Stanowiąc bogate źródło białka przyspieszają trawienie oraz metabolizm i szybko dają uczucie sytości, odwodząc nas od podjadania. Jagody acai: Dlaczego leczą?
1 / 5
Źródło: AFP