UOKiK o wynikach kontroli jaj

Inspekcja Handlowa zgłosiła zastrzeżenia do blisko 20 procent skontrolowanych partii jaj. W czwartym kwartale ubiegłego roku kontrolerzy sprawdzili 530 partii jaj kurzych i przepiórczych w 164 sklepach i hurtowniach.

Malwina Buszko z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, że uchybienia dotyczyły przede wszystkim oznakowań. Chodzi między innymi o określenia dotyczące wielkości jaj oraz warunków chowu kur.

Malwina Buszko dodała, że kolejne kontrole jaj wykazują coraz mniej nieprawidłowości. Przypomina, że pod koniec 2015 roku wykryto 35 procent nieprawidłowości, a w 2017 roku znaleziono nieco ponad 20 procent uchybień.

Na podstawie wyników kontroli na sprzedawców i hurtowników zostały nałożone 44 kary o łącznej kwocie przekraczającej 41 tysięcy złotych.

Reklama

IAR

..............................

Wymagania dotyczące jakości i oznakowania jaj kurzych zostały określone na poziomie prawaUnii Europejskiej, w szczególności w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. U. L 163 z 24.06.2008, s. 6, z późn.

zm.).

Produkty te podlegają również przepisom ogólnym, dotyczącym wszystkich środków spożywczych.

Wykaz regulacji z zakresu kontroli zamieszczono w załączniku do niniejszej informacji. W toku kontroli sprawdzono, czy:

1) oznakowanie jaj jest zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego (np. czy nie wprowadza w błąd co do metody chowu niosek, czy zawiera wszystkie obowiązkowe informacje),

2) zadeklarowana w oznakowaniu klasa wagowa jaj jest zgodna z rzeczywistością, a więc czy nie doszło do zafałszowania produktów (w tym celu zostały dokonane badania polegające na przeważeniu jaj na miejscu w placówce handlowej).

W sklepach dostępne są przede wszystkim jaja kurze, które różnią się między sobą warunkami w jakich hodowane są znoszące je kury. Możemy znaleźć następujące typy jaj (oznaczenie znajdziemy na skorupce):

Uwaga na oznaczenia!

"0" - są to jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych,

"1" - są to jaja z wolnego wybiegu, kury mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia,

"2" - jaja pochodzące z chowu ściółkowego - kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy,

"3" - jaja z chowu klatkowego - kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.

IAR/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »