Strefa dzienna (cz. 1): Kuchnia - od czego zacząć?
Kuchnia jest sercem domu. Niezależnie od tego, czy gotujemy w niej na co dzień, czy tylko od święta, łączy ona domowników i gości.
W domach jednorodzinnych stanowi ona część strefy dziennej, a usytuowana jest najczęściej na parterze.
Jeśli jest mała, służy najczęściej jedynie przygotowywaniu posiłków, natomiast większa daje możliwość ustawienia stołu i krzeseł, a otwarta integruje osoby współuczestniczące w gotowaniu. Powierzchnia kuchni determinuje pewne rozwiązania, jeśli jednak dobrze zaplanujemy kuchenną przestrzeń, to nawet małe pomieszczenie będzie funkcjonalne i wygodne. Wystarczy wiedzieć, jak się zabrać do planowania, o czym pamiętać i na co zwrócić szczególną uwagę.
Przedstawione poniżej kroki pomogą w organizacji prac związanych z aranżacją kuchni. Urządzanie pomieszczenia od początku, a więc łącznie z planowaniem poszczególnych instalacji, kładzeniem podłóg, wykańczaniem ścian, a dopiero potem ustawianiem mebli i sprzętów, jest sporym przedsięwzięciem organizacyjnym, podczas którego splatają się różne kompetencje i trzeba koordynować pracę różnych specjalistów (np. architekta, hydraulika, kafelkarza, itp.).
Dlatego trzeba się do niego przygotować (nie tylko od strony finansowej) i posiąść wiedzę potrzebną do podejmowania bieżących decyzji związanych z prowadzonymi pracami - np. wybrać odpowiadający nam styl mebli czy konkretny model okapu, zdecydować, czy na pewno wyspa zmieści się do naszej kuchni lub czy lepiej wydać pieniądze na wymarzony ciśnieniowy ekspres do zabudowy, a może jednak kupić większą chłodziarko-zamrażarkę o lepszych parametrach.
Im lepszą znajomością tematu się wykażemy, tym trafniejsze będą podejmowane przez nas decyzje, których wynikiem będzie indywidualnie dobrana kuchnia.
Kolejne kroki prowadzące do wygodnej kuchni:
1. Określenie potrzeb domowników i budżetu
2. Wybór stylu kuchni
3. Wybór mebli
4. Wybór sprzętu AGD
5. Układ funkcjonalny wnętrza
6. Światło w kuchni
7. Wybór wykonawcy prac instalacyjnych