Żywność będzie ciągle drożeć
Cukier na światowych rynkach osiąga rekordowe ceny. W tej chwili kosztuje 22,8 dolara za funt, a przewidywany jest dalszy wzrost nawet o 50 procent. Polscy producenci nie muszą się jednak obawiać. Dzięki dobrym zbiorom buraków cukrowych oraz wysokim zapasom cukru w Unii Europejskiej powinno obyć się bez podwyżek w Polsce.
Zresztą sami producenci zabezpieczają się przez wahaniami cen tego surowca, eliminując go ze swoich wyrobów. Tak zrobiła Agros Nova, która od zeszłego roku wytwarza soki Pysio i Fortuna bez cukru.
Nie znaczy to jednak, że obejdzie się bez podwyżek cen żywności. Wciąż bowiem gospodarka boryka się z nieurodzajem ziarna kakao, przez co osiąga ono astronomiczne ceny. W tej chwili producenci muszą zapłacić za tonę 2915 dolarów. Rekord padł w czerwcu 2008 r., gdy na tonę ziarna kakao trzeba było wydać 3090 dolarów. Szacuje się, że w sezonie 2009/2010 deficyt kakao sięgnie 56 tys. ton.
- Umacnia się złoty, co powoduje, że każdorazowa podwyżka cen ziarna kakao jest mniej odczuwalna dla wytwórców - mówi Paweł Cymcyk, analityk AZ Finanse. Dodaje, że 5-, 10-proc. podwyżki cen wyrobów produkowanych z użyciem kakao będą niezbędne, by przemysł cukierniczy nie działał na granicy opłacalności. - Pierwsze podwyżki będą zauważalne już pod koniec września - uzupełnia.
Producenci słodyczy twierdzą, że, obserwując tendencje rynkowe i ceny surowców, nie są w stanie jednoznacznie określić, jak one wpłyną na ceny wyrobów.
Patrycja Otto