Chleby z Lidla bez konserwantów

47 proc. Polaków nigdy nie sprawdza składu pieczywa, a połowa z nas najbardziej lubi chleb z mąki pszennej - wynika z najnowszych badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie Lidl Polska.

Co więcej, tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Chcąc zachęcić klientów do wyboru zdrowych produktów, Lidl opracował nowe receptury pieczywa - od teraz wszystkie chleby z asortymentu "Chrupiące z pieca" nie zawierają konserwantów.

Chociaż pieczywo to jeden z najważniejszych produktów w naszym koszyku (52 proc. kupuje je codziennie, a 32 proc. raz na dwa dni), niemal połowa z nas (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, a 22 proc. robi to rzadko. Tylko 5 proc. respondentów deklaruje, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie - dla 44 proc. Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

Reklama

Ci, którzy szukają wysokiej jakości chlebów, a dodatkowo w atrakcyjnej cenie, chrupiących, przyciągających wzrok wyglądem i kuszących zapachem, znajdą je w sklepach Lidl, gdzie od teraz, w związku z wprowadzonymi nowymi recepturami, wszystkie chleby dostępne w ofercie "Chrupiące z pieca" są pozbawione konserwantów.

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnim, zawiera ponad 30 proc. składników pełnoziarnistych (mąki z pełnego przemiału, łamane ziarna pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia) oraz ponad 20 proc. nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam).

Natomiast nowe Pieczywo żytnie (100 g) zainteresuje wszystkich tych, którzy poszukują produktów nie tylko zdrowych, ale i smacznych oraz wygodnych w przygotowywaniu posiłków. Użyta w produkcie mąka to w 100 proc. mąka żytnia. Produkt ten jest sprzedawany już przekrojony, dzięki czemu szybko można zrobić smaczną kanapkę czy wykorzystać go jako przekąskę.

Stanowi idealne połączenie z twarożkiem z warzywami lub hummusem. Warto podkreślić, iż oba produkty, jak wszystkie chleby z oferty "Chrupiące z pieca" w sklepach Lidl, nie zawierają konserwantów.

Co jest dla Pana(i) ważne w momencie kiedy kupuje Pan(i) pieczywo?

Dane: Raport "Polacy o chlebie" przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015)

Dowiedz się więcej na temat: TNS Polska | chleb | konserwanty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »