Ser z Austrii trafił na czarną listę

Znowu afera spożywcza na południe od Polski. W serach Reinhardshof (produkcja Prolactal SmbH z Hartbergu w Styrii) dostępnych do soboty w czeskich supermarketach Lidl wykryto pałeczki bakterii Listeria monocytogenes. Lidl pospiesznie wycofuje ze sprzedaży produkt w 200-gramowych opakowaniach.

Firma radzí klientom, aby już kupione sery oddali w najbliższym sklepie Lidla. Gwarantowany jest zwrot wydanych pieniędzy. W sumie na rynek trafiło 50-60 ton produktu. Wcześniej w Czechach wykryto pałeczki bakterii Listeria monocytogenes w sałatach i rybach. Według dziennika "Kleine Zeitung" w austriackich sklepach, nie sprzedawano sera Reinhardshof.

* * *

Firma Kraft Foods zdejmuje z rynku trzy wyroby czekoladowe pochodzące ze słowackiej fabryki Figaro Bratislava. Wewnętrzne badanie bakteriologiczne wykazało w tych produktach obecność salmonelli. Pod żadnym pozorem nie można spożywać czekolady "Figaro Arašídová" o wadze 100 gramów z datą produkcji 12 stycznia 2010 r. i datą ważności do 13 września 2010 r. Drugi produkt to czekolada "Figaro Hořká" o wadze 100 gramów z datą produkcji 10 stycznia 2010 r. i datą ważności do 10 stycznia 2011 r. Trzeci wyrób to "Fidorka modrá mléčná" o wadze 30 gramów z datą produkcji 13 stycznia 2010 r. i datą ważności do 31 lipca 2010 r. W bratysławskiej fabryce zatrzymano produkcję i trwają gruntowne prace sanitarne.

Reklama

Listerioza Bakteryjna choroba zakaźna, atakująca zwierzęta i ludzi. Odzwierzęcą chorobę u ludzi, czyli zoonozę, wywołują Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes, które charakteryzują się szerokim rozpowszechnieniem (występuje na całym świecie), szybkim wzrostem i znaczną liczbą gatunków. Chorują: owce, świnie, bydło, konie, zające, króliki, kury, świnki morskie, szynszyle. Znanych jest teraz 13 odmian serologicznych gatunku Listeria monocytogenes patogennego dla człowieka. Inne gatunki bakterii rodzaju Listeria nie mają istotnego znaczenia w wywoływaniu choroby u ludzi. Rezerwuarem bakterii są zwierzęta, dlatego chorobę określa się mianem zoonozy. Zakażenia u ludzi wywoływane są najczęściej przez żywność zawierającą bakterie L. monocytogenes (nabiał, surowe owoce i warzywa). W 2005 roku w Polsce zanotowano 22 zachorowania na listeriozę. Najczęściej chorują osoby z grupy ryzyka: kobiety w ciąży, noworodki, ludzie starsi i osoby z upośledzeniem odporności. Zakażenie Listeria monocytogenes należy do grupy zakażeń oportunistycznych.

Krzysztof Mrówka

Czytaj również:

"Lepiej nie wiedzieć, z czego robi się politykę i parówki"

Uwaga na ten preparat!

Uważaj, kupując te specyfiki ryzykujesz życie!

Musisz wiedzieć, że to jesz!

ZOBACZ AUTORSKĄ GALERIĘ ANDRZEJA MLECZKI

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: firma | afera spożywcza | trafiło | Na południe | Lidl | Le Figaro | Czarne liście
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »