GALERIE | Wtorek, 27 marca 2018 (15:15)
Zdjęcia pokazują pracowników francuskiego Instytutu ds. Eksploatacji Morza (IFREMER), którzy badają ostrygi w Logonna-Daoulas (departament Finistere, region Bretania) w zachodniej Francji i ich wpływ na rozwój komórek rakowych. Zdaniem ekspertów, francuski system leczenia chorych na nowotwory jest jednym z najlepszych w Europie i uznawany za modelowy. Znaczenie ostryg w diecie człowieka znane jest co najmniej od starożytności. Ostryga opisana przez Karola Linneusza w 1758 roku w Systema Naturae, to najcenniejszy mięczak jadalny. Ostrygi znacznie wzmacniają działanie układu immunologicznego, pozytywnie wpływają na serce. Zmniejszają ilość złogów, które gromadzą się w tętnicach przez zapobieganie ich wiązaniu do ściany tętnic i naczyń krwionośnych. Ostrygi są czele listy naturalnych źródeł cynku - minerału, który zapewnia zdrowie i prawidłowe działanie siatkówki oka. Ostrygi są bogatym źródłem witaminy B12, kwasu tłuszczowego omega 3, cynku i żelaza, co daje liczne korzyści w funkcjonowaniu mózgu. Witaminy B12 zwiększa poziom energii. Obecność selenu, miedzi, żelaza, cynku, wapnia i fosforu w tych mięczakach wpływa na kości. Biolodzy badają sposób w jaki ostrygi produkują masę perłową. Proces ten może rzekomo dostarczyć lekarstwa na osteoporozę, zapalenie stawów i niektóre choroby skóry. Ostrygi również poprawiają zdrowie seksualne. Dzięki temu, że w ostrygach znajduje się cynk, uważane są za doskonały afrodyzjak. Ostrygi jadalne to mięczaki z rodziny małż. Najpopularniejsze występują w obszarze Morza Śródziemnego oraz wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Wyławia się zarówno ostrygi dzikie, jaki i hodowlane. Ostrygi hoduje się u wybrzeży Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii. Można je spożywać na wiele sposobów: smażone, grillowane, gotowane (na parze) i marynowane. Ostrygi spożywa się wprost z otwartej muszli ułożonej na lodzie, ponieważ szybko tracą świeżość. W smaku są one lekko słone, czasem słodkie - zależy skąd pochodzą i jaki był stopień zasolenia wód. Pospolita ostryga europejska pochodząca z terenów Bretanii ma smak lekko orzechowy.
1 / 6
Źródło: AFP