Od lipca ruszają kontrole w obrocie i handlu

Od tego roku nadzorem nad jakością artykułów rolno-spożywczych zajmie się jedna inspekcja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przejęła zadania Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli artykułów żywnościowych.

Od 1 lipca 2020 r. za kontrole żywności w sklepach odpowiada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przejmuje część obowiązków Inspekcji Handlowej.

 "Powierzenie jednemu organowi - IJHARS - kontroli nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości, a w rezultacie przyczyni się do efektywniejszego eliminowania produktów niespełniających wskazanych na etykietach wymagań oraz o parametrach jakościowych niezgodnych z przepisami prawa" - czytamy na stronie resortu rolnictwa.

Reklama

IJHARS przeprowadzać będzie kontrolę jakości handlowej produktów rolno-spożywczych u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową, nadzorować jakość handlową w obrocie detalicznym np. w sklepach i na bazarach, oraz kontrolować żywność w placówkach gastronomicznych - np. w restauracjach i działalność cateringową.

Jak wskazuje ministerstwo, rozwiązanie to jest korzystne dla konsumentów, bo przyczyni się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią, np. fałszowania żywności.

Od 1 lipca Laboratoria Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wykonujące zadania należące do zadań przejętych przez Inspekcję wejdą w struktury Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Postępowania niezakończone decyzją ostateczną, prowadzone przez organy Inspekcji Handlowej, w zakresie spraw związanych z wykonywaniem zadań przejętych przez Inspekcję, prowadzą, z dniem wejścia w życie ustawy, organy Inspekcji, stosownie do swojej właściwości, a wydane przez organy Inspekcji Handlowej zaświadczenia, decyzje i inne dokumenty w zakresie spraw związanych z wykonywaniem zadań przejętych przez Inspekcję zachowują ważność na okres, na który zostały wydane albo wystawione - poinformował resort.

Wierzytelności i zobowiązania wojewódzkich inspektoratów inspekcji handlowej oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w zakresie spraw związanych z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, stają się, z mocy prawa, wierzytelnościami i zobowiązaniami wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Szef resortu rolnictwa stwierdził, że nowe przepisy wzmacniają funkcje kontrolne dotyczące jakości żywności. Jak mówił, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie kontrolowała jakość żywności zarówno u producentów, na rynkach hurtowych i w hurtowniach, jak również w sprzedaży - w sklepach, na bazarach, w restauracjach i w cateringu. - W jednej instytucji zamykamy kontrole całego łańcucha od pola do stołu - zaznaczył.

Minister Ardanowski dodał, że instytucji przekazano laboratoria podlegające Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów, by "szybciej dokonywać analiz niezbędnych w procesie kontroli". Wyjaśnił, że instytucja ma eliminować nieuczciwość z rynku. - Wyeliminować tych producentów, pośredników, którzy fałszują polską żywność - podkreślił. Szef resortu tłumaczył, że chodzi o tego typu sytuacje, jak wprowadzanie produktów niespełniających wskazanych na etykietach wymagań czy przepakowywanie produktów importowanych w polskie opakowania. - My nie mamy się czego wstydzić, mamy znakomite produkty - wskazywał.

8 lipca br. zakończy się formalny proces przeniesienia kontroli jakości żywności do jednej instytucji, czyli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych - poinformował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w komunikacie.

Jak podał w czwartek UOKiK, od 1 lipca za kontrolę jakości żywności na wszystkich etapach obrotu jest odpowiedzialna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych (IJHARS), która podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wcześniej produkty spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach, hurtowniach oraz barach i restauracjach kontrolowała Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach, np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących - IJHARS.

- Przeniesienie kontroli jakości żywności do jednej instytucji to ważny krok w kierunku specjalizacji instytucji państwa. 8 lipca br. zamkniemy całe przedsięwzięcie od strony formalnej. Zmiana ta jest korzystna zarówno dla konsumentów, jak i rolników czy przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym, bo skonsoliduje nadzór nad jakością żywności w całym łańcuchu dostaw od +pola do stołu+ - ocenił prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny, cytowany w komunikacie Urzędu.

Poinformowano, że po przekazaniu kontroli jakości żywności do IJHARS, do tej instytucji przeszli także pracownicy wojewódzkich inspektoratów IH, którzy do tej pory specjalizowali się w kontroli żywności. UOKiK przekazał także pięć laboratoriów żywnościowych: w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.

Urząd wskazuje, że kontrola jakości żywności była do tej pory istotną sferą działalności Inspekcji Handlowej: co roku IH przeprowadza prawie 20 tys. kontroli, podczas których bierze pod lupę ponad 165 tys. partii produktów. Dużą część z nich stanowiła żywność - było to ok. 7-8 tys. kontroli rocznie i nawet ponad 120 tys. sprawdzanych artykułów spożywczych rocznie. Przykładowo inspektorzy badali jakość i oznakowanie ryb, mięsa, jajek, miodu, wód mineralnych, produktów rolnictwa ekologicznego, a nawet karmy dla zwierząt, dań serwowanych w restauracjach czy posiłków przygotowywanych przez firmy cateringowe dla szpitali. W ostatnim czasie duże zainteresowanie konsumentów, rolników i organizacji pozarządowych wzbudziły kontrole oznakowania warzyw i owoców krajem pochodzenia.

Według UOKiK dzięki zmianom w przepisach Inspekcja Handlowa będzie się mogła skoncentrować na kontroli jakości, bezpieczeństwa i oznakowania produktów nieżywnościowych, np. paliw, zabawek, ubrań, sprzętu sportowego i elektronicznego oraz usług. Nadal będzie pilnować prawidłowego uwidaczniania cen w sklepach, również na półkach z żywnością. Tak jak dotąd, będzie także udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z przedsiębiorcami.

UOKiK zwrócił uwagę, że 1 lipca weszły także w życie ważne zmiany dotyczące zakresu kompetencji nadzorowanej przez Prezesa UOKiK Inspekcji Handlowej, która obchodzi 70-lecie swojego istnienia. Od tej pory Prezes UOKiK może ujawniać m.in., pod jakim adresem została przeprowadzona kontrola, jakich konkretnie przedsiębiorców i produktów dotyczyła oraz jakie były nieprawidłowości. Ponadto, decyzje Prezesa UOKiK oraz wojewódzkich inspektorów IH będą w całości publikowane na stronie urzędu lub WIIH-ów. Pominięte mają zostać tylko informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa.

- Cieszę się, że dane przedsiębiorców sprzedających wadliwe produkty zostaną publicznie ujawnione. Teraz konsumenci łatwiej będą mogli sprawdzić, które wyroby warto kupować, a które lepiej omijać. To również ważny element dyscyplinujący samych przedsiębiorców - wskazał Tomasz Chróstny.

PAP/IAR
Dowiedz się więcej na temat: Kontrola jakości | polska żywność | bazary
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »