"Puls Biznesu": Rynek mięsa czeka ostra selekcja

W ciągu 10 lat liczba firm mięsnych w Polsce może się skurczyć nawet o 50-80 proc. Będą bankructwa i przejęcia - prognozuje "Puls Biznesu".

W ciągu 10 lat liczba firm mięsnych w Polsce może się skurczyć nawet o 50-80 proc. Będą bankructwa i przejęcia - prognozuje "Puls Biznesu".

Sytuacja w przemyśle mięsnym, najważniejszym podsektorze branży rolno-spożywczej, jest w tym roku bardzo trudna. Ceny zbóż, pasz i żywca poszły mocno w górę, a wzrostu kosztów surowca firmy nie są w stanie od razu przełożyć na wzrost cen swoich produktów.

- Sieci handlowe są bardzo oporne we wprowadzaniu podwyżek. To odbija się na rentowności firm mięsnych, która obecnie rzadko kiedy przekracza 2 proc. netto. W najgorszej sytuacji są małe i średnie zakłady ubojowe i rozbiorowe, a w najlepszej zakłady przetwarzające mięso - mówi Dariusz Nowakowski, prezes grupy Animex.

Reklama

Inni przedstawiciele branży zgadzają się z tezą, że w ciągu dekady duża część firm mięsnych zniknie z rynku. - Upadłości zakładów stanowią duże zagrożenie dla rolników, którzy dostarczają im żywiec - uważa Ryszard Smolarek, prezes Polskiej Federacji Branży Mięsnej. Eksperci spodziewają się także stopniowego spadku liczby sklepów mięsnych, zwłaszcza w dużych miastach, gdzie będą one wypierane przez supermarkety i dyskonty.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »