Ustalenia kwot produkcji cukru
Komitet przyjął i rekomendował Radzie Ministrów przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia kwot produkcji cukru.
Maksymalna ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej 2002 r. i przeznaczona na zaopatrzenie rynku krajowego w okresie od 1 października 2002 r. do 30 września 2003 r., wynosi 1.540 tys. ton (kwota
A).
Maksymalna ilość cukru jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej 2002 r. i przeznaczona na eksport z zastosowaniem dopłat, od 1 stycznia 2003 r. do 31 grudnia 2003 r., wynosi 104,4 tys. ton ( kwota B).
Przy określaniu kwoty A na sezon 2002/03 wzięto pod uwagę:
a) potrzeby polskiego rynku wewnętrznego;
b) zobowiązania Polski wobec WTO oraz
c) utrzymujące się na rynku światowym bardzo niskie ceny cukru białego.
Zgodnie z obecnymi zobowiązaniami Polski wobec WTO, maksymalna wielkość subsydiowanego eksportu cukru w 2003 roku może wynieść 104,4 tys. ton.