W sezonie 2022/2023 produkcja cukru spadnie do 2,1 mln ton z 2,3 mln ton sezon wcześniej

Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oceniają, że produkcja cukru w sezonie 2022/2023 spadnie do 2,1 mln ton z 2,3 mln ton sezon wcześniej.

"Według szacunków analityków KOWR zbiory buraków cukrowych w kraju w 2022 r. mogą wynieść ponad 13 mln ton, a produkcja cukru zmniejszy się z 2,3 mln ton w sezonie 2021/2022 do około 2,1 mln ton w sezonie 2022/2023" - napisano.

KOWR ocenia, że w Polsce na sytuację cenową cukru będzie oddziaływać prognozowany spadek produkcji cukru w UE i na rynku krajowym przy przewidywanym wzroście popytu oraz wysoki poziom pozasurowcowych kosztów produkcji cukru.

Według KOWR, sytuacja podażowo-popytowa na rynku krajowym nie uzasadniała tak dużego wzrostu cen, jaki miał miejsce latem, gdyż Polska w roku gospodarczym 2021/2022 dysponowała znaczną nadwyżką produkcji cukru nad jego konsumpcją.

Reklama

Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

"Wzrost cen był spowodowany czynnikami inflacyjnymi, m.in. wysokimi cenami nośników energii, rosnącymi kosztami pracy, a także popytem eksportowym na krajowy cukier na rynkach zagranicznych oraz wysokimi cenami na giełdach światowych" - napisał KOWR.

"Na rynku detalicznym nie można było wykluczyć celowych działań mających na celu wywołanie paniki i wykreowanie sztucznego popytu na ten surowiec" - dodaje.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »