Real osłabia cukier

Od początku marca amerykański dolar umocnił się wobec brazylijskiego reala nawet ok 12%, natomiast od początku roku prawie 25%. Kurs USD/BRL kilka dni temu osiągnął najwyższy poziom od 11 lat (3.25).

Od początku marca amerykański dolar umocnił się wobec brazylijskiego reala nawet ok 12%, natomiast od początku roku prawie 25%. Kurs USD/BRL kilka dni temu osiągnął najwyższy poziom od 11 lat (3.25).

Gwałtowne osłabienie reala nie pozostało bez wpływu na surowce produkowane w Brazylii, w tym również na ceny cukru, którego kraj ten jest największym producentem na świecie. Notowania surowca spadły do poziomu 12.3 centów za funt, czyli do najniższego od sześciu lat. Wobec osłabienia waluty, brazylijscy eksporterzy mogą sprzedawać surowiec po tańszych - dolarowych cenach, nie narażając się na spadek przychodów wyrażonych w realach. Co więcej osłabienie reala pozwala wygrywać konkurencje cenową z innymi liczącymi się dostawcami na świecie, w tym przede wszystkim z Tajlandii i Indii, których waluty od początku roku zdołały nawet lekko umocnić się wobec amerykańskiego dolara. Przejmowanie światowego popytu przez Brazylię skłania natomiast tamtejszych wytwórców do intensyfikacji produkcji cukru, kosztem wytwarzanego również z trzciny cukrowej etanolu - etanol jest bowiem dostarczany na rynek krajowy, dlatego też z jego sprzedaży nie da się w tak dużym stopniu czerpać dodatkowych zysków z korzystnej zmiany wartości waluty. To wszystko powoduje, że podaż cukru z Brazylii ulega zwiększeniu, co z kolei nakłada presję spadkową na notowania surowca. Co prawda po ostatnim posiedzeniu Rezerwy Federalnej dolar stracił na wartości, jednak po pierwsze real i tak pozostaje znacznie słabszy niż jeszcze kilka miesięcy temu i po drugie w dłuższym terminie cały czas utrzymuje się perspektywa na dalsze umocnienie dolara. Dlatego też mimo ostatnich silnych spadków cen cukru, wciąż utrzymuje się przestrzeń do kontynuacji przeceny.

Reklama

Zniżki notowań zbliżają się do dolnej bandy kanału spadkowego, obowiązującego od połowy 2013 roku, która obecnie znajduje się w okolicach 12 centów. Silne wyprzedanie rynku i dywergencje z oscylatorami widoczne na interwale dziennym sugerują jednak, że zanim doczekamy się przebicia tego poziomu, wcześniej w notowaniach pojawi się wzrostowa korekta.

Szymon Zajkowski, Zespół mForex, Dom Maklerski mBanku S.A.

mForex.pl
Dowiedz się więcej na temat: Real | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »