BEST (BST): Stanowisko dotyczące relacji między BEST S.A. a Kredyt Inkaso S.A. - raport 19

Raport bieżący nr 19/2016

Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Zarząd BEST S.A. (dalej: Emitent, Spółka), w związku z informacjami dotyczącymi relacji między Emitentem a Kredyt Inkaso S.A. (dalej: Kredyt Inkaso) informuje, że działania podejmowane przez Emitenta mają na celu zapewnienie najwyższej jakości zarządzania i nadzoru w Kredyt Inkaso. Działania Spółki motywowane są faktem posiadania przez Emitenta 32,99 procent akcji Kredyt Inkaso. W efekcie powyższego Emitent jest największym akcjonariuszem tej spółki.

Wydarzenia z dnia 19 lutego 2016 r. stanowią kontynuację działań podejmowanych przez Emitenta, mających na celu wyjaśnienie nieprawidłowości zawartych w sprawozdaniach finansowych Kredyt Inkaso za rok obrotowy 2013/2014. Według opinii ekspertów transakcja subpartycypacji, opisana przez Kredyt Inkaso w raporcie bieżącym 32/2013 z 30 września 2013 r. i w informacji rynkowej Agencji P&L z 25 lutego 2016 r., została nieprawidłowo rozliczona podatkowo. Mogło to skutkować istotnym zaniżeniem zobowiązań podatkowych i zawyżeniem wyniku finansowego Kredyt Inkaso, w oparciu o który wypłacono nienależną premię dla obu członków zarządu Kredyt Inkaso w łącznej wysokości ok. 820 tys. PLN.

Emitent uważa, iż obecny zarząd Kredyt Inkaso dotychczas nie wyjaśnił przekonywująco wyżej opisanych kwestii i najprawdopodobniej, ze względu na konflikt interesów, nie zamierza ich wyjaśniać w ogóle. Emitent w trakcie prowadzonych rozmów, między innymi z Ireneuszem Chadajem, powziął informację o przygotowaniach zarządu Kredyt Inkaso do wyboru go na kolejną kadencję przed rozliczeniem poprzedniej. Zarząd ten utracił zaufanie Emitenta, który jest największym akcjonariuszem Kredyt Inkaso, gdyż nie gwarantuje należytego prowadzenia spraw spółki. Dlatego też Emitent zdecydował się na podjęcie pełnoprawnych działań zmierzających do ochrony wartości inwestycji w Kredyt Inkaso.

Jednocześnie informujemy, że obecna sytuacja nie ma wpływu na działalność operacyjną Grupy Kapitałowej BEST i jej bieżącą sytuację finansową.

2016-02-25Krzysztof BorusowskiPrezes Zarządu
2016-02-25Marek KucnerWiceprezes Zarządu