PROJPRZEM (PJP): Stanowisko Zarządu wobec wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki. - raport 32

Raport bieżący nr 32/2016

Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Zarząd PROJPRZEM S.A. w związku z dokonanym przez Akcjonariusza - Grupę Kapitałową Immobile S.A. w dniu 01.04.2016 r. wezwaniem do zapisywania się na sprzedaż akcji PROJPRZEM S.A. przedstawia swoje stanowisko w zakresie warunków zawartych w wezwaniu wyżej wymienionego Akcjonariusza:

W opinii Zarządu Spółki zaoferowana cena przez Akcjonariusza Grupę Kapitałową Immobile S.A. na poziomie 8,50 zł za akcję znacznie odbiega od wartości godziwej spółki. Proponowana cena jest wyraźnie niższa od wartości księgowej PROJPRZEM S.A. na jedną akcję. Wartość księgowa na jedną akcję według stanu na dzień 31.12.2015 roku wynosi 15,08 zł. a skonsolidowana wartość księgowa na jedną akcję wynosi 15,64 złotych.

Zaproponowana cena nie uwzględnia możliwości biznesowych PROJPRZEM S.A., szczególnie w zakresie segmentu techniki przeładunku. Spółka zamierza rozwijać ten segment i wiąże z nim duże nadzieje na wzrost wartości dla Akcjonariuszy PROJPRZEM S.A. Powyższe potwierdza zainteresowanie tym segmentem przez innych znaczących producentów działających na rynku techniki przeładunku, o czym Spółka poinformowała w dniu dzisiejszym w raporcie bieżącym numer 31/2016.

Wzywający Akcjonariusz nie przedstawił jak dotychczas żadnej strategii związanej z przyszłością PROJPRZEM S.A., co również nie pozwala na pozytywne odniesienie się do warunków opublikowanego wezwania. W ocenie Zarządu Spółki nie ma obecnie możliwości racjonalnej oceny wpływu wezwania na interes PROJPRZEM S.A.

Jednocześnie w ocenie Zarządu Spółki, zachodzą uzasadnione obawy, że wezwania Grupy Kapitałowej Immobile S.A. dokonano z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa. W związku z tym Spółka w dniu dzisiejszym skierowała zawiadomienie do Komisji Nadzoru Finansowego w tej sprawie z wnioskiem o jej szczegółowe zbadanie.

2016-04-13Władysław PietrzakPrezes ZarząduWładysław Pietrzak
2016-04-13Marcin LewandowskiCzłonek ZarząduMarcin Lewandowski

Dowiedz się więcej na temat: akcje spółek