Reklama

Co dalej z cenami owoców i warzyw?

Trwa pełnia sezonu owocowo-warzywnego na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą. Jabłka są teraz droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Mniej, i to o ponad 2 złote, zapłacimy za to za worek ziemniaków.

- Ceny owoców i warzyw zależą od wielu czynników i zmieniają się z dnia na dzień. Na ich poziom kluczowy wpływ ma pogoda, bo kiedy pada deszcz, to nie zbiera się owoców z uprawy polnej. Do tego potrzebna jest ciepła i sucha aura. Popyt, podaż, to wszystko ma wpływ na poziom cen - mówi Interii Anna Kaszewiak, ekspert ds. promocji i komunikacji Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach. Jak wyglądają ceny i dostępność warzyw i owoców na dzień 6 sierpnia?

Ceny owoców

Reklama

- Na rynku praktycznie nie ma już starego jabłka z ubiegłego sezonu. W ofercie produktów dostępne są już nowe jabłka z tegorocznych zbiorów. Pierwszą odmianą, która pojawiła się na rynku była Early Geneva i ona już praktycznie się kończy. Jeszcze jest dostępna, ale nie ma już takiej jakości i nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Wchodzi już odmiana Piros, która jest poszukiwana przez konsumentów i lepiej się sprzedaje. Mamy także papierówkę i antonówkę z tegorocznych zbiorów - wyjaśnia Anna Kaszewiak.

W ubiegłym roku, 7 sierpnia, kilogram jabłek odmiany Piros kosztował od 1,5 do 2,33 zł. Teraz to 2,5 do 3,55 zł. Rok temu za kilogram antonówki płacono 2,5-3,33 zł, a za papierówkę między 1,5 a 3 zł. Obecnie, podobnie jak w przypadku Pirosa, cena tych odmian kształtuje się na poziomie 2,5-3,66 zł za kilogram. Jabłka są więc teraz droższe niż rok temu. Z prognozami dotyczącymi całego sezonu trzeba jednak jeszcze poczekać, bo to dopiero początek zbiorów, a wiele będzie zależało od pogody. - Teraz widać, że ceny pikują w dół, a lada chwila wejdą kolejne odmiany jabłek, np. Celesta czy Delikates - wskazuje Anna Kaszewiak.

Kończy się już sezon na czereśnię rwaną na świeżo. Na rynku dostępna jest nadal polska czereśnia, ale z chłodni. Cena to od 20 zł za kilogram.  

W ofercie pojawiły się już śliwki drobnoowocowe i wielkoowocowe. W zależności od typu cena waha się od 1 zł do 4 zł za kilogram. Droższe są odmiany wielkoowocowe.

Dostępne są również polskie morele. Najczęściej pochodzą one z ciepłych okolic Sandomierza. Za kilogram moreli na rynku w Broniszach zapłacimy między 3,3 zł a 7,7 zł w zależności od wielkości owocu.

Polska brzoskwinia kosztuje od 2 zł do 5 zł za kg. Duża rozbieżność w cenie to kwestia jakości, na przykład tego czy owoce są sypane luzem, czy układane.

Kilogram jagód kupimy za 15-17 zł. Przeciętna cena na rynku to 16 zł. Borówka amerykańska kosztuje 4 zł za pojemnik 250 g. Ta sypana jest tańsza i za kilogram zapłacimy 14 zł.

Malina jest dostępna w cenie od 8 zł do 10 zł za pojemnik o wadze 0,5 kg. - Malina letnia tzw. polowa w tej chwili się kończy, ale pojawią się kolejne, późniejsze odmiany. Dostępna jest też malina klubowa. To te odmiany licencjonowane, znacznie droższe. Występują w opakowaniach po 0,25 kg, które kosztują ok. 6 złotych - tłumaczy Anna Kaszewiak.

Sezon na truskawkę polową już się skończył, ale dostępne są owoce z uprawy tunelowej, sprzedawane w opakowaniach po 0,5 kg albo w małych łubiankach kilogramowych. Rozbieżność cenowa jest duża: za kilogram truskawek zapłacimy od 9 zł do 18 zł w zależności od odmiany.

Czarna porzeczka na rynku w Broniszach kosztuje od 5 zł do 9 zł za kilogram. Odmiany kolorowe, czyli porzeczka czerwona i biała - od 4 zł do 7 zł za kg.

W ofercie są poziomki. Cena małego pojemnika o wadze 125 g to 12 zł. - To produkt niszowy, poszukiwany głównie przez cukierników, lub do deserów, a konsumpcyjnie nie każdy poziomkę kupuje - wyjaśnia Anna Kaszewiak.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Warzywniak na Broniszach

Na rynku w Broniszach dostępne są praktycznie wszystkie gatunki polskich warzyw. Ceny, tak jak w przypadku owoców, skaczą lub spadają z dnia na dzień. Najbardziej na zmiany pogodowe reaguje kalafior i brokuł. Kiedy pada deszcz, za warzywa zapłacimy więcej. Brokuł kosztuje obecnie od 4 zł do 6 zł, kalafior około 5,5-6 zł.

Za kilogram ziemniaków zapłacimy 53 gr, czyli 8 zł za worek 15-kilogramowy. Rok temu ziemniaki były o znacznie droższe, a za worek trzeba było zapłacić o ponad 2 złote więcej.

Pomidory zwykłe spod osłon kosztują od 2,33 zł do 2,66 zł za kilogram. Pakowane są w kartonach 6-kilogramowych. Cena kilograma pomidorów malinowych waha się między 3 zł a 4,16 zł. Cena tzw. ogórka gruntowego to od 5 zł do 6 zł za kilogram.

Dominika Pietrzyk

Dowiedz się więcej na temat: ceny warzyw | ceny owoców

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »