GIS ostrzega przed salmonellą w jajach ze sklepów Stokrotka

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj sprzedawanych w sieci sklepów Stokrotka - informuje portal wiadomoscihandlowe.pl.

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj - podał GIS.

Obecność bakterii wykryto w jajach ściółkowych, o nr partii 21.12.2020.O8 z terminem przydatności 21.12.2020 r. Kod na skorupkach jaj: 2PL 14131317.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj, a ten z kolei powiadomił sieć handlową Stokrotka o wycofaniu jaj z obrotu.

Reklama
wiadomoscihandlowe.pl
Dowiedz się więcej na temat: Salmonella | jaja | GIS
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »