GIS ostrzega przed salmonellą w jajach ze sklepów Stokrotka
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj sprzedawanych w sieci sklepów Stokrotka - informuje portal wiadomoscihandlowe.pl.
W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj - podał GIS.
Obecność bakterii wykryto w jajach ściółkowych, o nr partii 21.12.2020.O8 z terminem przydatności 21.12.2020 r. Kod na skorupkach jaj: 2PL 14131317.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj, a ten z kolei powiadomił sieć handlową Stokrotka o wycofaniu jaj z obrotu.