Groźne bakterie w parówkach. GIS ostrzega
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w parówkach z szynki Simply Food sprzedawanej przez firmę Madej Wróbel. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny.
Jak czytamy na stronie GIS, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
Chodzi o parówki z szynki Simply Food o wadze 200 gramów, wyprodukowane w Zakładach Mięsnych UNIMIĘS w Chrzanowie. Na rynek wprowadziła je firma Madej Wróbel z Rudy Śląskiej.
Partia jest oznaczona numerem 180524001. Termin przydatności do spożycia mija 16 czerwca tego roku.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca konsumentom, by nie jedli tych parówek, szczególnie na surowo, ponieważ są one groźne dla zdrowia.
(mpw)