Mazowieckie: Ceny żywności w marcu wyższe niż rok temu; jabłek o 74 proc.

Cena mięsa wieprzowego w marcu była o 33 proc. wyższa niż rok wcześniej, o przeszło 24 proc. droższa była kiełbasa, a o ponad 20 proc. polędwica sopocka. Najbardziej podrożały jabłka - aż o 74 proc. Dane te dotyczą woj. mazowieckiego - podał Urząd Statystyczny w Warszawie.

Większość towarów ujętych w tzw. koszyku produktów zdrożała w ciągu roku. Z danych udostępnionych przez Urząd Statystyczny w Warszawie wynika, że w stosunku do ub. roku droższy jest nabiał. W marcu cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 5 proc. niż rok temu. Jogurt był droższy o ponad 7 proc., ser żółty gouda o 2,5 proc., a ser twarogowy o ponad 1 proc. O 4 proc. staniały natomiast jajka.

Najbardziej podrożało mięso i wędliny. W marcu tego roku cena kilograma schabu była wyższa o ponad 30 proc. niż rok temu. Kiełbasa była droższa o ponad 24 proc., polędwica sopocka o przeszło 20 proc., filet z kurczaka o 11 proc., a parówki o 13 proc.

Reklama

Zdrożało także pieczywo. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6 proc. niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11 proc. W marcu 2019 r. ryż był tańszy 6,6 proc., mąka pszenna o 5,7 proc., a płatki śniadaniowe o 5,3 proc.

W stosunku do marca 2019 r. zdrożały też owoce i warzywa. Najbardziej, bo aż od o 74 proc. podrożały jabłka. O prawie 14 proc. droższa jest rzodkiewka, o ponad 5 proc. pomidory, o prawie 6 proc. włoszczyzna. Na tym samym poziomie co rok wcześniej była natomiast cena bananów.

Więcej za niektóre artykuły żywnościowe zapłacili w marcu mieszkańcy Warszawy.

W marcu tego roku klienci sklepów w stolicy płacili za kilogram schabu o ponad 42 proc. więcej niż w marcu 2019 r. Kiełbasa była droższa o przeszło 25 proc., polędwica sopocka o 14 proc., a parówki o 5 proc. Jedynie filet z kurczaka był tańszy o 3,5 proc.

W marcu w stolicy cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 8 proc. niż rok temu, a jogurtu o 15 proc. Staniał natomiast ser żółty gouda o 3,8 proc., ser twarogowy o ponad 5 proc. i jajka o 4,8 proc.

Zdrożało natomiast pieczywo i ryż. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o 3,5 proc. niż rok temu, a cena bułki pszennej wzrosła o prawie 16 proc. W marcu 2019 r. ryż był tańszy 3,5 proc., mąka pszenna o 4,3 proc.

Największa różnica w cenie dotyczy kilograma jabłek. Mieszkańcy stolicy zapłacili za nie ponad o połowę więcej niż rok wcześniej (54 proc.).

W stosunku do marca 2019 r. w stolicy droższa o ponad 16 proc. była rzodkiewka. Na podobnym poziomie jak rok wcześniej kształtowała się cena bananów i pomidorów oraz włoszczyzny.

Pobierz darmowy program do rozliczeń PIT 2019

PAP
Dowiedz się więcej na temat: żywność | ceny żywności | Mazowsze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »