Niebezpieczne opakowania. Niemiecki rząd chce temu przeciwdziałać
Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) nie raz ostrzegał przed opakowaniami żywności, zawierającymi szkodliwe substancje. Teraz rząd RFN przedstawił projekt rozporządzenia w tej sprawie.
Farba drukarska na papierowych opakowaniach żywności takich jak tekturowe talerzyki, kolorowe ozdobne papierowe serwetki czy torebki od piekarza, może zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Chodzi tu przede wszystkim o tak zwane aminy aromatyczne, które występują jako niepożądane zanieczyszczenia w pigmentach pozyskiwanych do farb. Według gazety "Rheinische Post" Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) już rok temu naciskał na rząd, by ustalił górny pułap norm dla tych substancji. W 2013 roku BfR podkreślił w oświadczeniu, że kolorowe nadruki na papierowych serwetkach, torebkach i innych przedmiotach jednorazowego użytku, mogą być w zetknięciu z żywnością szkodliwe dla zdrowia.
Sprawą szkodliwych substancji stosowanych w produkcji opakowań żywności zajęło się teraz Ministerstwo ds. Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec.
W lipcu 2014 był gotowy projekt odpowiedniego rozporządzenia w tej sprawie. Ministerstwo podkreśla w nim, że w różnych artykułach spożywczych stwierdzono obecność szkodliwych dla zdrowia substancji jak: benzofenon, aminy aromatyczne i węglowodory ropopochodne.
Te substancje mogą uszkodzić nerki, wątrobę albo węzły chłonne a także wywołać choroby nowotworowe.
Ministerstwo chce teraz sporządzić pozytywną listę składników farb drukarskich, które można stosować na opakowaniach żywności. Nie jest to jednak równoznaczne z zakazem stosowania substancji szkodliwych dla zdrowia, podkreśla "Rheinische Post". Chodzi jedynie o zdefiniowanie dopuszczalnej granicy substancji, które z opakowania mogą się przedostać do żywności.
Organizacja ochrony konsumentów Foodwatch uważa, że ten projekt pozostawia wiele do życzenia. "W kartonach z recyclingu, służących za opakowania artykułów spożywczych, znajdują się setki niekiedy bardzo toksycznych chemikaliów, które mogą wywołać choroby nowotworowe albo uszkodzić DNA" - oświadczyła organizacja.
Foodwatch twierdzi, że ten problem jest znany od lat. Rzecznik tej organizacji uważa, że przemysł spożywczy musi pokryć opakowania specjalną warstwą ochronną, która skutecznie chroniłaby artykuły spożywcze i konsumentów przed ukrytym koktajlem chemicznym.
DPA/ Iwona D. Metzner, Redakcja Polska Deutsche Welle