Są już pierwsze polskie truskawki
Są już pierwsze polskie truskawki w tym sezonie. Owoce pochodzą z wysokich tuneli. Za kilogram polskich truskawek w hurcie trzeba płacić od 14 do 18 złotych za kilogram. Sprowadzane z zagranicy są tańsze - za kilogram trzeba płacić od 6,50 do 15 złotych za kilogram - wynika z danych Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.
Według ekspertów, chłody ostatnich dni znacznie opóźniły dojrzewanie i dostawy, zarówno truskawek, jak i polskich warzyw- nowalijek. Niskie temperatury wpływają także na wyższe koszty produkcji i wolniejszy spadek cen w kolejnych dostawach.
Duże są dostawy szparagów. W tym roku są wcześniej niż w poprzednich latach. Ceny są identyczne jak rok temu. W ofercie hurtowej od 16 do 20 zł za kilogram.
Ceny krajowych rzodkiewek są na poziomie sprzed roku, od 75 groszy do 1,50 zł za pęczek. Tańsze są z importu.
Pomidory malinowe są od 4 do 7 zł za kilogram, w hurcie kosztują mniej więcej tyle ile przed rokiem. W podobnej cenie są też ogórki. Dużo jest w sprzedaży botwiny, koperku i natki pietruszki. Nie ma jeszcze krajowej młodej kapusty i kalafiorów. Duże natomiast są dostawy sałaty. Jest także szpinak i rabarbar.
Zdaniem analityków. sukcesywnie drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów,( typowa tendencja tzw. przednówka). Za ziemniaki trzeba zapłacić od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram, co w porównaniu z rokiem ubiegłym jest dwa razy drożej. Rosną też ceny cebuli i kapusty.
Zdaniem ekspertów, należy spodziewać się dalszego wzrostu cen warzyw ubiegłorocznych i rosnącej podaży nowalijek.