Świąteczny jarmark w Warszawie. Magda Gessler zaskakuje ceną za jeden pieróg
Na Rynku Starego Miasta w Warszawie ruszył jarmark bożonarodzeniowy. Jednym z wystawców jest restauracja "u Fukiera", a więc jeden z najsłynniejszych lokali Magdy Gessler. Czym ponownie zaskoczyła restauratorka? Na uwagę zasługują nie tylko grzańce.
Choć lodowisko wokół jarmarku świątecznego w Warszawie jest jeszcze zamknięte, to amatorów ciepłych napojów i polskich dań przybywa. Jak donosi Wirtualna Polska, jedno ze stoisk wynajęła tym razem Magda Gessler.
Restauracja "U Fukiera" to jeden z najstarszych warszawskich lokali gastronomicznych. Słynie z kuchni polskiej i tradycyjnych warszawskich potraw. Jej właścicielką jest od lat prowadząca "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler.
Ceny grzańca u znanej celebrytki mieszczą się w szeroko rozumianej normie. Większość budek na warszawskich jarmarku oferuje te ciepłe napoje w cenach od 20 do 25 zł za kubek. U Magdy Gessler grzaniec w papierowym kubku o pojemności 250 ml kosztuje 25 zł. Gratis otrzymujemy wydruk autografu celebrytki.
U innych wystawców można znaleźć grzańca o różnych pojemnościach w cenach 20, 25 i 30 zł. Jedna z ofert to także grzaniec z kuflem za 30 zł.
Jarmark to także dosyć bogata oferta napojów alkoholowych. U Magdy Gessler znaleźć można prosecco w cenie 33 zł za 200 ml czy wino domowe o pojemności 185 ml za 35 zł. Z kolei zimowa herbata z nalewką pigwową kosztuje 25 zł.
Najzwyklejsza herbata i kawa to "U Fukiera" wydatek rzędu 16 zł. Co ciekawe, tyle samo zapłacimy za najpopularniejsze napoje gazowane: 16 zł kosztuje u Magdy Gessler Coca-Cola, Sprite, Tonic i... woda. Gorąca czekolada to już koszt 22 zł.
Znana restauratorka oferuje także dania gorące, które określane są jako "świąteczne specjały". W ofercie jest m.in. barszcz czerwony w kubku w cenie 17 zł czy bigos staropolski z mięsem i grzybami za 25 zł, jednak na uwagę zasługuje przede wszystkim pojedynczy podsmażany pieróg z kapustą i grzybami, który kosztuje 10 zł. Poza tym Magda Gessler oferuje także:
- gulasz cielęcy lekko pikantny - 30 zł,
- kiełbasę serwowaną z tartym chrzanem i musztardą - 25 zł,
- kiełbaski białe - 25 zł,
- piernik nadziewany śliwkami - 15 zł.
Serwis WP.pl dodaje, że inni wystawcy oferują podobne ceny na warszawskim jarmarku. Średnio to ok. 20 zł za grochówkę czy kiełbasę z grilla i 10-15 zł za oscypka czy chleb z domowym smalcem. Jarmark bożonarodzeniowy w stolicy potrwa do 6 stycznia 2025 roku. Szczyt jego popularności jeszcze przed nami.