Reklama

Więcej kopytek, mniej frytek - rady na czasy oszczędzania na rachunkach we Włoszech

W mediach we Włoszech publikowane są rady na czas kryzysu energetycznego - gdy chce się oszczędzić na rachunkach za prąd i gaz, warto gotować kopytka, unikać robienia frytek we frytkownicy i ograniczyć korzystanie z czajnika elektrycznego. Rady te mają zastosowanie w Polsce.

Włochom przypomina się, że czajnik elektryczny jest jednym z urządzeń AGD, które pochłania najwięcej energii. Podobnie jest z frytkownicą powietrzną, bo zużywa więcej prądu niż zmywarka.

Kopytka za 3 eurocenty

Ponadto, jak się zauważa, chcąc oszczędzić na rachunkach warto nieco zmienić swoją dietę. Najmniej kosztowne jest gotowanie kopytek, bo trwa najkrócej, zazwyczaj nieco ponad trzy minuty. Eksperci, cytowani przez agencję Askanews, obliczyli, że ugotowanie kopytek na gazie kosztuje 3 eurocenty.

Oszczędne jest też przygotowanie spaghetti ze zwykłym sosem; to 6 eurocentów w przypadku gotowania na gazie, trwającego średnio około 10 minut, czyli mniej niż wielu innych makaronów.

Reklama

Lasagne bardziej kosztowna

Lasagne warto zostawić na święta, gdyż jest to danie bardziej kosztowne, wymagające także włączenia piekarnika oraz przygotowania sosu na gazie. To wydatek 0,85 euro.

Promowane tak zwane bierne gotowanie, czyli o kilka minut wcześniejsze wyłączanie gazu czy kuchni elektrycznej według specjalistów analizujących ceny nie ma większego wpływu na obniżenie rachunków, bo pozwala zaoszczędzić tylko 75 eurocentów miesięcznie, gdy przygotowuje się makaron cztery razy w tygodniu.

Pamietać o przykrywkach

Warto natomiast pamiętać zawsze o przykrywkach, by uniknąć rozpraszania się ciepła z garnka. Poza tym radzi się, by kroić różne produkty na małe kawałki, by szybciej się ugotowały.

Kolejna wskazówka to wyłączenie ogrzewania w domu lub obniżenie jego temperatury, kiedy się gotuje. Przy włączonym piekarniku i kuchence temperatura podnosi się o 2-3 stopnie.

Wentylator skraca czas pieczenia

Rekomenduje się też inteligentne używanie piekarnika i pamiętanie o tym, że temperatura 200 stopni pochłania więcej energii niż 180 stopni, a wentylator skraca czas pieczenia.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Jako dwie niezbędne rady w czasach radykalnego oszczędzania wymienia się włączanie tylko całkowicie wypełnionej zmywarki i częste usuwanie szronu z lodówki. Nie powinna ona też znajdować się w pobliżu źródeł ciepła, a więc na przykład pieca, bo wtedy zużywa o 10 procent prądu więcej.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Włochy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »