Letni biznes na widelcu
W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w prawie 2/3 skontrolowanych barach i restauracjach działających w miejscowościach turystycznych. Czy przedsiębiorcy wyciągnęli wnioski z ubiegłych lat? Pokażą to rozpoczynające się właśnie wakacyjne kontrole IH.
Zaplanowane na lato kontrole Inspekcji Handlowej obejmą funkcjonowanie placówek gastronomicznych - przede wszystkim w miejscowościach turystycznych. Jak zwykle, oceniane będą również artykuły żywnościowe - przede wszystkim napoje bezalkoholowe. Zwiększonej kontroli poddane będą również targowiska i tzw. handel obwoźny. Inspekcja sprawdzi także jakość niektórych zabawek - m.in. do użycia w wodzie czy piaskownicy, a także sprzęt tzw. ochrony osobistej (kaski, ochraniacze) oraz sprzęt sportowy - np. wrotki, deskorolki, sprzęt do wspinaczki.
To kontrole wcześniej zaplanowane przez IH, jednak wojewódzcy inspektorzy IH mogą także z własnej inicjatywy przeprowadzać tzw. kontrole doraźne - mówi Łukasz Bystrzyński, wicedyrektor Biura Kontroli i Bezpieczeństwa produktów Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
Taki "kontrolny bat" na przedsiębiorców jest wciąż konieczny. Potwierdzają to wyniki kontroli IH z ubiegłych lat. W 2004 r. wykryto nieprawidłowości w aż 66 proc. spośród skontrolowanych punktów gastronomicznych w miejscowościach turystycznych (w 2003 r. - 61 proc.). Tradycyjnie wysoki odsetek nieprawidłowości dotyczy drinków alkoholowych (38 proc. skontrolowanych, w 2002 r. - 52 proc.), w których zaniża się objętość alkoholu. 2/3 barów nie podawało prawidłowo cen, cenników i nominalnej ilości potraw i napojów (czyli np. wagi mięsa w danej potrawie).
Lato to również czas wzmożonych zakupów rozmaitych napojów bezalkoholowych. Jednak i w tym przypadku sytuacja nie wyglądała dotychczas dobrze. W ubiegłym roku Inspekcja zakwestionowała co piątą partię takich wyrobów - dużą część stanowiły napoje produkowane pod tzw. własną marką sieci handlowych. Niska jakość szła najczęściej w parze z niską ceną towaru.
Nie lepiej wypadała dotychczas również jakość środków ochrony indywidualnej. Zasadniczych wymogów nie spełniała prawie połowa kontrolowanych kasków ochronnych, wrotek i deskorolek i ponad połowa ochraniaczy.
Co może inspektor IH
Przedsiębiorcy mają często wątpliwości co do uprawnień, jakimi dysponują inspektorzy Inspekcji Handlowej. Warto wiedzieć, że inspektor ma prawo m.in.:
- skorzystać z pomocy policji w przeprowadzeniu czynności kontrolnych (np. wówczas gdy właściciel firmy nie zamierza wpuścić go na teren przedsiębiorstwa),
- przeprowadzić kontrolę pod nieobecność właściciela firmy - wystarczy, że będzie osoba zatrudniona u niego w celu wykonywania czynności związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (np. sprzedawca),
- swobodnie poruszać się na terenie kontrolowanej jednostki, badać akta, dokumenty, przebieg określonych czynności (np. proces produkcyjny), nieodpłatnie pobierać próbki produktów do badań,
- wstrzymać wprowadzanie produktów do obrotu, a także wycofać produkty z obrotu albo wstrzymać świadczenie usług (w drodze decyzji wojewódzkiego inspektora IH).
Ewa Usowicz