Unijne ustępstwa wobec polskich mleczarni i rzeźni
Polskie mleczarnie i rzeźnie dostaną dodatkowy czas na dostosowanie się do unijnych standardów. Komisja Europejska zgodziła się na okresy przejściowe dodatkowo dla 250 zakładów. Wcześniej podobne ulgi przyznano ponad 500 rzeźniom i mleczarniom.
Od 1 maja na naszych półkach sklepowych pojawią się 2 kategorie żywności. Zakłady, które nie będą spełniały unijnych norm, będą musiały znakować produkowaną żywność kwadratem. Będzie to oznaczało, że produkt może być sprzedawany wyłącznie na terenie Polski. Żywność z kwadratem będzie produkować ponad 700 przedsiębiorstw.
Te, które są przystosowane do unijnych norm, będą znakowały swoje produkty owalem - tylko je będzie można sprzedawać za granicą.
KE zapewnia, że żywność oznakowana kwadratem nie jest szkodliwa dla zdrowia, a chodzi jedynie o normy techniczne. Nie tłumaczy jednak, dlaczego będą ją mogli jeść tylko Polacy.
Mimo ustępstw Komisji Europejskiej dostosowanie do unijnych norm spowodowało zamknięcie prawie 1,5 tys. zakładów w Polsce.