Dobre pierwsze półrocze Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A.
Producent wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce opublikował dobre wyniki finansowe za pierwsze półrocze 2013 roku. Notowana na GPW w Warszawie spółka zanotowała 52 proc. wzrost sprzedaży swoich produktów oraz wypracowała o 342 proc. wyższy wynik netto.
Jeden z liderów rynku przetwórstwa mięsnego w Polsce konsekwentnie realizuje strategię rozwoju i kolejny kwartał z rzędu skokowo zwiększa sprzedaż swoich produktów przy zachowaniu wysokiej rentowności sprzedaży. Mimo bardzo trudnej sytuacji rynkowej i wysokich cen surowca mięsnego firmie udało się wypracować dobre wyniki finansowe.
Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A w okresie styczeń-czerwiec 2013 roku wypracowały 247,4 mln zł przychodów netto ze sprzedaży i jest to wynik o 52 proc. wyższy w porównaniu do 162,8 mln zł w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spółka w pierwszym półroczu 2013 r. wypracowała na poziomie EBITDA prawie 14 mln zł, o 33 proc. więcej niż w tym samym okresie 2012 roku (10, 5 mln zł w IH 2012 r.). Spółka odnotowała również rekordowy zysk netto, który dzięki poprawie efektywności produkcji oraz wykorzystaniu tarczy podatkowej wyniósł 7,2 mln zł i wzrósł o 342%, w stosunku do 1,6 mln zł w pierwszym półroczu 2012 roku.
- Cieszymy się z faktu, że kolejny kwartał z rzędu udało nam się utrzymać wysoką dynamikę wzrostu przychodów ze sprzedaży oraz zniwelować negatywny wpływ wysokich cen surowca mięsnego na wyniki finansowe Spółki. Kładziemy jeszcze większy nacisk na ścisłą kontrolę procesu przetwórstwa wyrobów wędliniarskich oraz poprawę efektywności produkcji - mówi Henryk Kania, prezes i wiodący akcjonariusz Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A.
Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. stale rozwijają współpracę z największymi sieciami handlowymi w kraju i za granicą. Firma skupia się na rozwijaniu działalności w oparciu o dynamicznie rosnące nowoczesne kanały dystrybucji, dzięki temu stale poprawia efektywność produkcji.
Notowania spółki Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.
Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. są jednym z największych producentów wyrobów mięsnych w Polsce. Spółka dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju i za granicą. Dzięki przeprowadzonym inwestycjom i rozbudowie zakład przetwórczy w Pszczynie należy do najnowocześniejszych w kraju, a jego zdolności produkcyjne wynoszą do 120 ton produktów na dobę. Spółka posiada również oddział w Mokrsku dysponujący mocami produkcyjnymi na poziomie 80 ton wyrobów na dobę oraz podpisała umowę na lokowanie produkcji wyrobów wędliniarskich w ilości około 40 ton na dobę w nowoczesnych zakładach przetwórstwa mięsnego w Goczałkowicach-Zdroju.
Opr. MM