Kościuszko stawia na własne

Grupa Kościuszko Polskie Jadło uruchomiła w Czechowicach-Dziedzicach wytwórnię produktów mącznych, wyrobów garmażeryjnych i produktów gotowych. Łączny koszt inwestycji wyniósł 3 mln złotych.

Grupa Kościuszko Polskie Jadło uruchomiła w Czechowicach-Dziedzicach wytwórnię produktów mącznych, wyrobów garmażeryjnych i produktów gotowych. Łączny koszt inwestycji wyniósł 3 mln złotych.

Nowoczesna wytwórnia zlokalizowana przy trasie szybkiego ruchu Warszawa-Cieszyn rozpocznie produkcję wyrobów garmażeryjnych, produktów mącznych, w tym pierogów oraz produktów gotowych na potrzeby własne i segmentu horeca po zakończeniu rozruchu technologicznego, tj. już w połowie lipca br. Produkcja przeznaczona będzie do zaopatrywania klientów z województw dolno-

i górnośląskiego oraz Krakowa i Polski Wschodniej. Docelowe zdolności produkcyjne wytwórni

to 2 mln sztuk pierogów i 60-80 ton innych wyrobów, w tym dań gotowych, miesięcznie.

Reklama

"Własna wytwórnia jest inwestycją kluczową dla naszej działalności operatorsko-franczyzowej. Umożliwia nie tylko optymalne prowadzenie logistyki zaopatrzenia, ale co równie ważne, o ile nie ważniejsze - ma bezpośredni wpływ na utrzymanie stałej wysokiej jakości naszej produktów oraz jej powtarzalności w każdym punkcie sprzedaży. System ten jest adresowany dla segmentu naszych pierogarni i lanczowisk jak również klientów segmentu gastronomicznego takich jak bary, restauracje i kawiarnie. W Gościńcach i Restauracjach Premium nasze produkty przygotowywane są i będą na bieżąco w tradycyjny sposób."

- powiedział Jan Kościuszko, Prezes Zarządu Grupy Kościuszko Polskie Jadło.

Wytwórnia w Czechowicach-Dziedzicach zlokalizowana jest w obiekcie o łącznej powierzchni 1200 metrów, gdzie od grudnia 2008 r. prowadzona jest także działalność gastronomiczna pod nazwą Gościniec Polskie Jadło. Lokal jest jednym z dwóch działających obecnie Gościńców, inspirowanych zabudową charakterystyczną dla młyna wodnego. Atrakcją Gościńca w Czechowicach-Dziedzicach

są dwa opalane drewnem piece, używane do wypieku wiejskich chlebów oraz piec otwarty, w którym na oczach gości przygotowywane są mięsa, placki ziemniaczane i podpłomyki.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Polskie | wytwórnia | polskie jadło | Kościuszko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »