Maleją dostawy kakao
Kakao jak większość surowców w ostatnich miesiącach doświadczyło bardzo dużych spadków cen, częściowo spowodowanych umocnieniem dolara, a częściowo upłynnianiem pozycji przez inwestorów wychodzących z rynku surowcowego.
W rezultacie cena tony metrycznej obniżyła się z niemal 3300 USD na początku lipca (co było rekordem) do poziomu 1860 USD w końcowych dniach października. Ten spadek był częściowo również spowodowany oczekiwaniami na nadprodukcję ziaren w tym roku. Jednak sucha pogoda i grzybica w Zachodniej Afryce (głównie Wybrzeże Kości Słoniowej) przyczyniły się do znacznego pogorszenia zbiorów i w rezultacie dostawy z tamtego obszaru (odpowiedzialnego za niemal połowę globalnej produkcji) są niższe o ponad 30% niż rok wcześniej. To sprzyja odbiciu cenowemu, które obserwujemy w przypadku kakao od kilku dni. Wczoraj po kolejnym wzroście cena pokonała opór z 29 października, co otworzyło przestrzeń do dalszych wzrostów. Jeśli nie nastąpi zdecydowane pogorszenie sentymentu na całym rynku surowców cena tony może wzrosnąć powyżej poziomu 2500 USD.
Przemysław Kwiecień