PolRest otwiera kolejną restaurację
INVITO pasta & pizza w Gdyni będzie się mieściło przy ulicy Świętojańskiej 51 . głównej i najsłynniejszej ulicy miasta. Powierzchnia lokalu wynosi 162 m2. Na gości restauracji czeka 120 miejsc siedzących w dwóch salach mieszczących się na parterze i na piętrze. Przewidziano także kącik dla najmłodszych.
INVITO w Gdyni to drugi lokal nowej sieci, pierwszy został otwarty w Krakowie, w kwietniu tego roku.
Wszystkie restauracje sieci będą wyglądały podobnie: dominującymi kolorami są czerwony w kolorze wina, biały i szary. Nastrojowy klimat nawiązujący do Włoch tworzą zawieszone na ścianach zdjęcia przedstawiające architektoniczne detale: fragmenty kolumn, łuków, filarów, efektownych pasaży etc.
Menu INVITO jest typowo włoskie. Oferowane tam dania można podzielić na trzy podstawowe grupy: pizze (wykonywane według oryginalnej receptury gwarantującej ich doskonały smak i wygląd), makarony (we wszystkich podstawowych rodzajach) i sałatki. Menu uzupełniają desery oraz napoje.
Restauracje INVITO oferują dowóz do Klientów wszystkich potraw znajdujących się w menu na całym obszarze miasta (za wyjątkiem najbardziej oddalonych osiedli).
Dania można zamawiać pod numerem telefonu 607 INVITO (z komórki) lub 0 801 INVITO (z telefonu stacjonarnego), internetowo www.invitopizza.pl, a latem także pod parasolem na gdyńskiej plaży.
Restauracje INVITO należą do sektora casual dining, ich oferta skierowana jest głównie do ludzi młodych i młodych rodzin, które chcą szybko i dobrze zjeść oraz nie wydawać wielu pieniędzy na posiłek. Ponadto uniwersalna formuła INVITO umożliwia dotarcie do szerokiego grona klientów, w tym na pewno licznych w sezonie letnim turystów.
W 2008 roku planowane jest otwarcie pierwszych 5-6 restauracji INVITO. Pierwszy lokal został otwarty w kwietniu w Krakowie, kolejne po Gdyni zostaną otwarte we Wrocławiu i Warszawie. Do roku 2010 spółka zamierza zarządzać siecią 20-24 restauracji INVITO, które będzie otwierać w atrakcyjnych lokalizacjach, tj.w obrębie centrów miast lub w miejscach charakteryzujących się dużym natężeniem ruchu pieszych.
Nowa strategia rozwoju zakłada także otwieranie restauracji INVITO w mniejszych miejscowościach niż do tej pory, w galeriach handlowych, przy dużych osiedlach mieszkaniowych, gdzie oferta gastronomiczna jest skromna lub nie ma jej wcale.
Najważniejsze wspólne elementy koncepcji restauracji sieciowej INVITO stanowią: marka (logo) sieci, kryteria lokalizacji, wystrój wnętrza, obsługa, menu, docelowy klient, sposób zarządzania procesem technologicznym.
PolRest zarządza 21
własnymi restauracjami w segmentach casual dining (ROOSTER oraz INVITO) oraz premium (restauracje regionalne i mieszczańskie). Spółka dynamicznie się rozwija i stale zwiększa swe dochody. W 2007 roku przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej PolRest S.A. wyniosły 38,6 mln zł. W tym okresie zysk z działalności operacyjnej wyniósł 5,4 mln zł (co daje rentowność operacyjną na poziomie 14,0%). Zysk brutto w 2007 roku wyniósł 5,8 mln zł i wzrósł o prawie 35 proc. w stosunku do 4,3 mln zł zysku brutto osiągniętego w 2006 roku, natomiast zysk netto wyniósł 4,4 mln zł i wzrósł o 28,5% zysku osiągniętego w 2006 roku. Po pierwszym kwartale 2008 roku spółka osiągnęła wzrost przychodów o 23,1%.