Symbio już gotowe do wzmożonej ekspansji biznesowej

Wiodący producent żywności ekologicznej z nowymi istotnymi kontraktami handlowymi (Tesco, Kaufland) oraz nowym zespołem zarządzającym wchodzi w kolejny etap rozwoju biznesowego.

Wiodący producent żywności ekologicznej z nowymi istotnymi kontraktami handlowymi (Tesco, Kaufland) oraz nowym zespołem zarządzającym wchodzi w kolejny etap rozwoju biznesowego.

Prezesem Symbio Polska SA, spółki notowanej na rynku NewConnect, został Tomasz Zarzyka. To doświadczony menedżer z branży spożywczej, znany chociażby z giełdowej spółki Mieszko, gdzie zbudował zespół handlowy liczący blisko 100 osób, a w cztery lata przychody spółki wzrosły z 27 mln zł do 150 mln zł. Tomasz Zarzyka stworzył również spółkę informatyczną na potrzeby obsługi obecnej giełdowej Grupy Emperia. Do sprawowania funkcji wiceprezesa zarządu Symbio Polska SA został powołany Zbigniew Kozłowski, będący dotychczas członkiem zarządu, odpowiedzialnym za rozwój sprzedaży detalicznej (+46 proc. rdr w okresie styczeń-wrzesień br.). W skład zarządu wszedł również Józef Sidor, który posiada bogate doświadczenie w zakresie zarządzania, organizacji i HR. Przez ostatnich pięć lat pełnił funkcję prezesa Lubelskich Fabryk Wag Fawag SA, wcześniej sprawował m.in. funkcję dyrektora personalnego w Mieszko SA. W związku z wypełnieniem powierzonych mu zadań uporządkowania spraw spółki w okresie potransakcyjnym (zakup pakietu kontrolnego w styczniu 2015 r. przez CP FIZ, zarządzany przez TFI Capital Partners) rezygnację złożył dotychczasowy prezes Symbio Polska SA, Jacek Skowroński.

Reklama

- Jesteśmy przekonani, iż dzięki wzmocnieniu zespołu menedżerskiego Symbio spółka będzie dynamicznie się rozwijała, a nowi członkowie zarządu dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu i swoim wysokim kwalifikacjom zbudują istotną wartość dla akcjonariuszy - mówi Damian Czarnecki, przewodniczący rady nadzorczej Symbio Polska.

- W najbliższych dniach wprowadzimy 122 nowe produkty do sieci Tesco - zapowiada Zbigniew Kozłowski, wiceprezes Symbio Polska SA.

W tym roku spółka rozpoczęła współpracę z siecią Kaufland, w ramach której do końca roku jej 43 produkty znajdą się na półkach 200 sklepów. Spółka wprowadziła również swoje produkty do sklepów Tchibo. Dostarcza także do sieci super- i hipermarketów Carrefour, Piotr i Paweł, Auchan, Alma, Stokrotka i E.Leclerc. Produkty Symbio można również kupić w najlepszych sklepach z żywnością ekologiczną, takich jak Smak Natury, Strefa Diet, Eko Zakupy Vert, Eko Chata, Organic Farma Zdrowia czy Dary Natury. Spółka prowadzi intensywne działania związane ze sprzedażą eksportową. Już teraz odbiorcą jest największa sieć handlowa na Litwie, Łotwie i Estonii oraz największa sieć sklepów ekologicznych na Ukrainie. Produkty Symbio dostępne są również w wybranych sklepach w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.

- Od początku roku wprowadziliśmy do oferty 38 nowych ekologicznych produktów, między innymi olej kokosowy, produkty z rodzaju super foods, takie jak owoce camu camu, nasiona konopi, całe ziarna kakao, trawa pszeniczna, spirulina oraz trawa jęczmienna. Rozszerzyliśmy też gamę produktów w dużych gramaturach. Na życzenie naszych klientów jeszcze w tym roku wprowadzimy około 50 nowych produktów - powiedział Zbigniew Kozłowski, wiceprezes Symbio Polska.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce oceniany jest przez ekspertów jako bardzo perspektywiczny, a jego tempo wzrostu szacuje się na ponad 20% rocznie. W Polsce spożycie żywności ekologicznej jest nawet 10-20 krotnie niższe niż w innych krajach Unii Europejskiej. Symbio Polska SA jest wiodącym w Polsce producentem najwyższej jakości żywności, posiadającej certyfikaty ekologicznego pochodzenia. To bakalie, dżemy, soki, napoje, ciastka, musli, płatki, kasze, otręby, ryże, ziarna, makarony, mąki, warzywa strączkowe i inne kategorie produktów (m.in. jaja, ketchup, sól, cukier).

Działalność Symbio skoncentrowana jest na dwóch liniach biznesowych - produktów detalicznych sprzedawanych pod marką Symbio oraz ekologicznych mrożonek na bazie tzw. "owoców miękkich" (truskawki, maliny i porzeczki). W swojej ofercie Symbio posiada około 250 produktów detalicznych, które dostarczane są do ponad 400 odbiorców (ponad 1,7 tys. sklepów). W obszarze mrożonek ekologicznych Symbio współpracuje z około 200 gospodarstwami ekologicznymi, które dostarczają owoce i warzywa ekologiczne. Produkty mrożone dostarczane są przez Symbio do głównych producentów żywności ekologicznej w Europie.

Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z posiadających atest gospodarstw ekologicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków oraz hormonów. Ponadto produkty Symbio nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników, a surowce użyte do ich produkcji nie są modyfikowane genetycznie. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z rygorystycznymi normami rolnictwa ekologicznego UE.

Opr. KM

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: SYMBIO | Kaufland | SYMBIO
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »