100 bezcennych ton
Wielkimi krokami zbliża się sezon na winniczki. Wojewoda lubuski wydał zezwolenie na zbiór winniczków w sezonie 2008. Limit ustalono na 110 ton. Ślimaki będzie można zbierać przez cały maj - poinformowała rzeczniczka wojewody Małgorzata Nowak.
Zgodnie z decyzją wojewódzkiego konserwatora przyrody, średnica zbieranych winniczków musi być większa niż 3 cm. Wytrawni zbieracze ślimaków, w sprzyjających warunkach, są w stanie jednego dnia zebrać do 30 kg winniczków. W ubiegłym roku za kg winniczka płacono od 80 gr do 1 zł. Ślimaki mogą skupować jedynie podmioty wyznaczone przez wojewodę. W przypadku Lubuskiego wskazano sześć firm z woj. lubuskiego, dolnośląskiego i zachodniopomorskiego. Największym odbiorcom w regionie jest przedsiębiorstwo "Las" w Skwierzynie, które może kupić w tym roku 50 ton tych mięczaków. Firma mięso ślimaków sprzedaje głównie jako półprodukt do Europy Zachodniej, tylko niewielką cześć przetwarza na miejscu. Polskie winniczki uważane są za smaczne i "ekologiczne". Zajadają się nimi głównie Francuzi i Włosi. Odpowiednio przyrządzone przypominają w smaku mięso drobiowe. Winniczek żyje około pięciu lat, dojrzałość płciową osiąga w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Choć są obupłciowe, do zapłodnienia potrzebne są dwa ślimaki. Młode ślimaczki przychodzą na świat w maju.
Przykładowy przepis na ślimaki:
Ziołowa burgundia z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw Autorami przepisu są: Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski z Hotelu Topaz w Poznaniu.
Składniki: tagliatelle, śmietana, niebieski ser pleśniowy, cytryna, sól, pieprz biały.
Sos: ślimaki, pomidory konserwowe, czosnek, cebula, białe wino, masło, bazylia, oregano, sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, zahartować. Na rozgrzanej patelni wybić śmietanę z dodatkiem sera. Na sklarowanym maśle zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku, dodać zmiksowane pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cytryną i białym winem. Makaron podgrzać, a następnie polać sosem śmietanowym. Podsmażyć ślimaki na maśle i ułożyć na sosie pellati.