100 bezcennych ton

Wielkimi krokami zbliża się sezon na winniczki. Wojewoda lubuski wydał zezwolenie na zbiór winniczków w sezonie 2008. Limit ustalono na 110 ton. Ślimaki będzie można zbierać przez cały maj - poinformowała rzeczniczka wojewody Małgorzata Nowak.

Zgodnie z decyzją wojewódzkiego konserwatora przyrody, średnica zbieranych winniczków musi być większa niż 3 cm. Wytrawni zbieracze ślimaków, w sprzyjających warunkach, są w stanie jednego dnia zebrać do 30 kg winniczków. W ubiegłym roku za kg winniczka płacono od 80 gr do 1 zł. Ślimaki mogą skupować jedynie podmioty wyznaczone przez wojewodę. W przypadku Lubuskiego wskazano sześć firm z woj. lubuskiego, dolnośląskiego i zachodniopomorskiego. Największym odbiorcom w regionie jest przedsiębiorstwo "Las" w Skwierzynie, które może kupić w tym roku 50 ton tych mięczaków. Firma mięso ślimaków sprzedaje głównie jako półprodukt do Europy Zachodniej, tylko niewielką cześć przetwarza na miejscu. Polskie winniczki uważane są za smaczne i "ekologiczne". Zajadają się nimi głównie Francuzi i Włosi. Odpowiednio przyrządzone przypominają w smaku mięso drobiowe. Winniczek żyje około pięciu lat, dojrzałość płciową osiąga w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Choć są obupłciowe, do zapłodnienia potrzebne są dwa ślimaki. Młode ślimaczki przychodzą na świat w maju.

Reklama

Przykładowy przepis na ślimaki:

Ziołowa burgundia z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw Autorami przepisu są: Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski z Hotelu Topaz w Poznaniu.

Składniki: tagliatelle, śmietana, niebieski ser pleśniowy, cytryna, sól, pieprz biały.

Sos: ślimaki, pomidory konserwowe, czosnek, cebula, białe wino, masło, bazylia, oregano, sól, pieprz biały.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, zahartować. Na rozgrzanej patelni wybić śmietanę z dodatkiem sera. Na sklarowanym maśle zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku, dodać zmiksowane pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cytryną i białym winem. Makaron podgrzać, a następnie polać sosem śmietanowym. Podsmażyć ślimaki na maśle i ułożyć na sosie pellati.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: tonie | Bezcenny | bezcenna | 100 | winniczki | ślimaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »