Alkoholowe branże
Wydawać by się mogło, że najbardziej narażoną branżą na spożycie alkoholu w pracy jest przemysł napojów alkoholowych, jednak badania przeprowadzone na pracownikach nie wykazały aby miejsce pracy miało wpływ na spożywanie alkoholu w takich zakładach.
Natomiast wśród pracowników sektora "hotelarstwo i gastronomia" umieralność na marskość wątroby i inne schorzenia związane z piciem alkoholu jest wyższa niż w innych zawodach. Może dlatego, że w niektórych tego typu miejscach pracy picie alkoholu z gośćmi jest nawet obowiązkiem pracowników.
Picie obowiązkowe?
W USA kobiety tzw. Cantineras, są zatrudniane w latynoskich barach dla klasy robotniczej, aby pić alkohol razem z gośćmi i ich zabawiać. Otrzymują prowizję od każdego zamówionego przez klienta napoju. Kobiety te, aby móc spożywać duże ilości alkoholu i mimo to "normalnie pracować" musiały wypracować sobie specjalną strategię. Piją w określonych odstępach czasu, w trakcie picia jedzą posiłki i przede wszystkim dokładnie znają swoją miarkę.
Źródło: icap.org