ARR: W 2014 r. nastąpi wzrost produkcji mięs
Jak podała Agencja Rynku Rolnego w tym roku nastąpi wzrost, produkcji mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego. Zdaniem analityków agencji, zwłaszcza ceny wieprzowiny będą niższe niż przed rokiem.
W 2014 r. nastąpi wzrost, w ujęciu rocznym, w produkcji mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego - oceniła Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie. W II połowie roku ceny wieprzowiny będą niższe niż przed rokiem, zaś wołowiny pozostaną na poziomie sprzed roku.
W następstwie zwiększenia pogłowia świń przewidywany jest wzrost produkcji wieprzowiny.
"Według IERiGŻ-PIB w pierwszej połowie 2014 r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce mogła wynieść około 1.040 tys. ton (810 tys. ton w w.b.c.), o 1 proc. więcej niż w pierwszym półroczu 2013 r. W drugiej połowie 2014 r. produkcja ta może osiągnąć poziom około 1.060 tys. ton (830 tys. ton w w.b.c.), o 3 proc. wyższy niż rok wcześniej. W całym 2014 r. krajowa produkcja wieprzowiny może być o 2 proc. większa niż w 2013 r." - napisano w komentarzu do prognozy.
Zdaniem IERiGŻ-PIB w końcu 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej może liczyć 11,3 mln sztuk, o 3 proc. więcej niż rok wcześniej. W ocenie autorów raportu, w całym 2014 r. deficyt Polski w handlu wieprzowiną może wynieść 180-200 tys. ton wobec 130 tys. ton w 2013 r. "W związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt, nastąpił spadek konsumpcji wieprzowiny z 39,2 kg na mieszkańca w 2012 r. do 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r. (...) Biorąc po uwagę wzrost podaży wieprzowiny na krajowym rynku w 2014 r., ocenia się, że spożycie tego mięsa może wzrosnąć do około 37 kg na mieszkańca" - napisano.
"W Polsce do końca 2014 r. ceny mięsa (wieprzowego - PAP) mogą być niższe od notowanych w analogicznych okresach ubiegłego roku, zwłaszcza w trzecim kwartale" - dodano. ARR prognozuje, że 1 kg żywca wieprzowego na koniec września kosztować będzie 5,30-5,60, zaś na koniec grudnia 2014 r. 5,00-5,40.
"IERiGŻ-PIB przewiduje, że w 2014 r. w pogłowiu bydła utrzymają się dotychczasowe tendencje, tj. nastąpi dalszy spadek liczby krów, a stado bydła pozostałego ulegnie zwiększeniu. W efekcie, w grudniu 2014 r. pogłowie bydła ogółem, podobnie jak rok wcześniej, może ukształtować się na poziomie 5,6 mln szt. (...) Przy stabilizacji pogłowia bydła, w 2014 r. IERiGŻ-PIB przewiduje tylko niewielki wzrost produkcji wołowiny, do 728 tys. ton.
Dalszego spadku produkcji można się natomiast spodziewać w przypadku żywca cielęcego" - napisano w raporcie."W związku z rosnącym eksportem unijnym, przy konkurencyjnych cenach polskiej wołowiny i przewidywanym wzroście krajowej produkcji, w całym 2014 r. polski eksport wołowiny i cielęciny może być o około 2 proc. większy niż w 2013 r. i osiągnąć 350 tys. ton" - dodano.
ARR przewiduje, że import produktów wołowych i cielęcych w całym 2014 r. będzie prawdopodobnie o około 5 proc. większy i może osiągnąć poziom 30 tys. ton.
Spożycie wołowiny, tak jak w 2013 r., wyniesie 1,5 kg na mieszkańca.
"Przewidywany wzrost popytu na wołowinę zarówno na świecie, jak i w UE może przyczynić się do wzrostu unijnych cen żywca wołowego w drugiej połowie 2014 r.
Wzrost cen będzie hamowany rosnącą produkcją, zwłaszcza w krajach rozwijających się, takich jak: Indie i Brazylia. Z uwagi na ukierunkowanie polskiego eksportu wołowiny na rynek unijny podobnych tendencji zmian można się spodziewać również w przypadku krajowych cen skupu bydła. Zdaniem ekspertów ceny skupu żywca wołowego w drugiej połowie roku prawdopodobnie będą zbliżone do notowanych w analogicznym okresie 2013 r." - napisano.
ARR prognozuje, że 1 kg bydła ogółem na koniec września kosztować będzie 6,00-6,30, zaś na koniec grudnia 2014 r. 6,00-6,40.
DRÓB
Z raportu wynika, że w 2014 r. przewiduje się 10 proc. wzrost produkcji drobiu do około 2.610 tys. ton (1.827 tys. ton w w.b.c). "Wzrost produkcji będzie stymulowany większym popytem eksportowym na polskie mięso drobiowe oraz rosnącą konsumpcją w kraju" - dodano. Ponadto przewiduje się, że w całym 2014 r. eksport drobiu będzie o 14 proc. większy niż w 2013 r. i zdaniem analityków ARR może wynieść około 800 tys. ton.
"Przewiduje się, że w całym 2014 r. przywóz drobiu do Polski może być również o 4 proc. większy niż w 2013 r. i wynieść około 100 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał głównie charakter uzupełniający w zaopatrzeniu krajowego przetwórstwa" - napisano.
Raport wskazuje, że wzrostowa tendencja w konsumpcji drobiu utrzyma się również w 2014 r., ale dynamikę tego wzrostu może ograniczać prognozowane zwiększenie spożycia wieprzowiny.
"Zgodnie z prognozą IERiGŻ-PIB, w 2014 r. spożycie drobiu w Polsce może wynieść 28 kg na mieszkańca" - napisano.
"Głównymi determinantami kształtującymi sytuację cenową na krajowym rynku kurcząt brojlerów są: produkcja, popyt eksportowy oraz konsumpcja wewnętrzna. W drugiej połowie 2014 r. czynnikami hamującymi wzrost cen będzie rosnąca podaż z produkcji krajowej, niższe niż rok wcześniej ceny wieprzowiny, a w ostatnim kwartale czynniki sezonowe" - dodano.
ARR prognozuje, że 1 kg mięsa drobiowego na koniec września kosztować będzie 3,80-4,00, a na koniec grudnia 2014 r. 3,50-3,80.