Banki Żywności wsparły 718 tys. osób potrzebujących
Ponad 38 tys. ton żywności, w tym m.in. makaron, ryż i mleko trafiło do 718 tys. osób potrzebujących w Polsce - poinformowała Federacja Polskich Banków Żywności. To efekt działania w ramach Program Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ) 2014-2020 . Niestety zbiórki żywności z uwagi na pandemię nie były takie obfite jak w zeszłych latach. Pięć razy za mało - tyle zebrały w tym roku Banki Żywności w ramach akcji Świąteczna Zbiórka Żywności.
Za programem POPŻ odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, natomiast za proces dystrybucji żywności - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Paczki i posiłki trafiają do beneficjentów w całej Polsce poprzez 31 Banków Żywności, które współpracują z lokalnymi organizacjami partnerskimi.
Z pomocy mogą skorzystać m.in. osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Federacja Polskich Banków Żywności podsumowała podprogram 2019 POPŻ.
- W jego ramach przekazaliśmy aż 38 198 ton żywności. Z tych produktów przygotowano 1,9 mln posiłków oraz ponad 3,3 mln paczek żywnościowych" - czytamy w informacji przesłanej PAP.
Tym razem ze wsparcia skorzystały 718 532 osoby, które otrzymały posiłki oraz artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier.
- POPŻ to niezwykła inicjatywa, bo opiera się na partnerstwie instytucji publicznych, samorządowych i organizacji pozarządowych, bez którego trudno byłoby zorganizować wsparcie na tak dużą skalę. Dzięki temu, że działamy razem, wszystko przebiega sprawnie i docieramy do najbardziej potrzebujących - mówi cytowana w komunikacie wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i Prezes Banku Żywności w Krakowie Beata Ciepła. Dodaje, że potrzebujących w Polsce przybywa.
"W Polsce 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, a z powodu pandemii w ciężkim położeniu są najsłabsi, którzy już i tak wcześniej borykali się z wieloma problemami" - podkreśla.
W przesłanej informacji przypomniano, że w ramach POPŻ przygotowywane są również działania towarzyszące, dzięki którym jego odbiorcy zdobywają wiedzę i umiejętności.
"W tej edycji edukatorzy Banków Żywności przeprowadzili prawie 5,5 tys. warsztatów kulinarnych, dietetycznych, na temat niemarnowania jedzenia, finansowych i innych działań aktywizujących dla ponad 58 tysięcy osób.
Podczas tych zajęć uczestnicy nie tylko mieli szansę nauczyć się gotować zdrowe i smaczne potrawy, ale też zarządzać domowym budżetem oraz uświadomić sobie, jak poważne konsekwencje wynikają z marnowania żywności" - wskazano.
Resort rodziny i polityki społecznej w opublikowanym komunikacie wskazuje, że osoby najbardziej potrzebujące otrzymują pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa za pośrednictwem sieci organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych (ok. 2500 podmiotów) oraz czterech organizacji partnerskich ogólnopolskich: Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej i Polskiego Czerwonego Krzyża.
- Do września 2021 r. do osób potrzebujących trafi ok. 76,6 tys. ton artykułów spożywczych o wartości ok. 290 mln zł. Zależy nam, by wsparcie trafiało tam, gdzie jest najbardziej potrzebne. By na skutek np. waloryzacji świadczeń nikt nie utracił prawa do pomocy w ramach programu, zdecydowaliśmy o podwyższeniu kryterium dochodowego - podkreśla szefowa MRiPS Marlena Maląg.
Zmiana kryteriów dochodowych w Podprogramie 2020 obowiązuje od 26 listopada 2020 r. Wzrosło ono z 200 proc. do 220 proc. i wynosi obecnie 1 542,20 zł (wcześniej: 1 402 zł) dla osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł (wcześniej: 1 056 zł) dla osoby w rodzinie.
Podwyższenie kryterium z 200 proc. do 220 proc. kryterium uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej ma w założeniu umożliwić "powrót do Programu" w szczególności części osób starszych i osób niepełnosprawnych, które dotychczas korzystały z pomocy żywnościowej, a utraciły do niej uprawnienie w efekcie waloryzacji różnych świadczeń społecznych.
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej (OPS) lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 to przedsięwzięcie realizowane w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived - FEAD), który zapewnia wsparcie osobom najuboższym. Kolejny etap projektu POPŻ 2014-2020, podprogram 2020, właśnie się rozpoczął.
Pięć razy za mało - tyle zebrały w tym roku Banki Żywności w ramach akcji Świąteczna Zbiórka Żywności. W całym kraju udało się zebrać 150 ton darów. Chociaż mogłoby się wydawać, że to sporo - to w zeszłym roku było to niecałe 800 ton. A największy problem to była pandemia. - Do współpracy nie zaprosiliśmy naszych wolontariuszy, ponieważ to dzieci i młodzież w wieku szkolnym oraz osoby z grup wysokiego ryzyka, czyli osoby starsze. Ze względu na ich bezpieczeństwo zbiórkę postanowiliśmy zrobić jako koszykową bez wolontariuszy - mówiła Dorota Jezierska z Federacji Polskich Banków Żywności.