Ceny warzyw 2022 na giełdzie w Broniszach. Czy będzie taniej?
Sezon na owoce i warzywa na dobre już się rozpoczął, dlatego Polacy szturmują targowiska. Jednak galopująca inflacja sprawiła, że - jak nigdy wcześniej - każdy zakup jest dobrze przemyślany. Ile kosztują warzywa? Sprawdzamy aktualne ceny na warszawskim rynku hurtowym "Bronisze".
Jak to zwykle bywa, ceny warzyw różnią się od siebie w dużych miastach i mniejszych miejscowościach, gdzie lokalni sprzedawcy ponoszą mniejsze opłaty i sami sprzedają swoje produkty.
Warto również pamiętać, że ceny warzyw mogą zmieniać się kilka razy w ciągu doby. To dlatego, że wiele zależy od podaży danego asortymentu.
Wpływ na ceny warzyw ma wysoka inflacja oraz wojna w Ukrainie. Ceny niemal produktów rolnych poszły w górę w kwietniu o 8,7 procent. Staniały tylko ziemniaki w skupie o 2 proc. Ceny warzyw są rekordowo drogie, a wzrost cen od wybuchu wojny sięga już 26 procent. A kolejny spory wzrost cen warzyw zapowiada susza zagrażająca niższymi plonami w rolnictwie.
Aktualne ceny warzyw na rynku hurtowym "Bronisze" z dnia 25 maja niewiele różnią się od cen, które obowiązywały jeszcze przed tygodniem. Na rynkach hurtowych przybywa warzyw z krajowych upraw. Tak jest w przypadku bobu. Pierwszy w tym sezonie można kupić w cenie od 40 do 45 złotych za kilogram.
Aktualne ceny warzyw na rynku "Bronisze":
- brokuły - od 3,50 do 5,00 złotych za sztukę;
- cebula biała - od 1,10 do 1,33 za kg;
- cebula czerwona - od 1,85 do 2,50 za kg;
- cebulka ze szczypiorkiem - od 1,25 do 1,85 za pęczek;
- cukinia - od 4,00 do 5,50 zł za kg;
- rzodkiewka - 1,00 do 1,85 za pęczek;
- rabarbar - od 3,50 do 4,50 za kg.
Aktualne ceny warzyw to niewielki spadek cen fasolki szparagowej, za której kilogram trzeba zapłacić obecnie od 28,00 do 35,00 złotych (o około 9 procent).
Szparagi można kupić w cenie od 10 do 17 złotych za kg, a szpinak od 6 do 8 złotych.
Aktualne ceny warzyw to spadki tydzień do tygodnia polskich ogórków. Za ogórki gruntowe aktualnie trzeba zapłacić od 4,00 do 6,00 złotych za kg, a za ogórki spod osłon od 3,50 do 4,50 zł. Nieco mniej staniały również kalafiory. Te są w cenie od 3,00 do 5,00 złotych za sztukę. Jak wyglądają aktualne ceny innych warzyw?
- kapusta biała młoda - od 3,00 do 4,00 złotych za główkę;
- ziemniaki - od 93 groszy do 1,25 zł za kg;
- bakłażan - od 6,25 do 7,00 zł za kg;
- bataty - od 6,33 do 7,00 zł za kg;
- buraki czerwone - od 1,60 do 2,00 zł za kg;
- czosnek - od 9,00 do 12,09 zł za kg;
- kalarepa - od 1,50 do 2,00 zł za sztukę;
- papryka czerwona - od 10,00 do 12,00 zł za kg;
- papryka zielona - od 9,00 do 11,00 zł za kg;
- papryka żółta - od 10,00 do 12,00zł za kg;
- pieczarki - od 6,50 do 8,00 zł za kg;
- pietruszka korzeń - od 3,00 do 4,50 zł za kg;
- pomidor koktajlowy - od 6,50 do 9,50 zł za kg;
- pomidor malinowy - od 6,75 do 8,00 zł za kg;
- pomidor szklarniowy - od 5,50 do 7,25 zł za kg;
- młoda marchew - od 3,50 do 4,50 za pęczek;
- stara marchew - od 1,10 do 1,30 za pęczek.
Ceny sałaty zależą od jej rodzaju. Ich wybór na rynku jest spory i sałata masłowa kosztuje od 1,87 do 3,00 złotych za główkę, karbowana od 2,50 do 3,33 za główkę, a sałata lodowa od 3,25 do 4,00 złotych za sztukę.
Niestety ekonomiści przewidują, że ceny warzyw w dłuższej perspektywie będą jeszcze rosły. W tym roku polskie rolnictwo znowu boryka się z niedoborem opadów, co może się przełożyć na kilkunastoprocentowe wzrosty cen. Więcej przyjdzie nam zapłacić nie tylko za warzywa, bo w kategorii żywność i napoi bezalkoholowych dynamika cen w tym roku zwiększy się do 15 proc. wobec 3,2 proc. w ubiegłym roku.
Wpływ na ceny warzyw mają również rosnące koszty produkcji w rolnictwie. Jednak nie tylko rosnące ceny paliw i energii decydują o tym, ile obecnie trzeba zapłacić za warzywa. Ceny warzyw uzależnione są również od deficytu rąk do pracy. Wielu pracowników z Ukrainy, którzy wypełniali lukę w sektorze zbiorów, wróciło do kraju walczyć z rosyjskim agresorem.