Czas na polski superowoc MiniKiwi

Rozpoczął się sezon na MiniKiwi. Jeden z najbardziej odżywczych owoców jest z powodzeniem uprawiany w Polsce. To mniejszy kuzyn kiwi. Zawiera 20 różnych związków prozdrowotnych: witaminę C, witaminy z grupy B, luteinę, błonnik, potas oraz enzym actinidin, który wspomaga trawienie. MiniKiwi pomaga budować odporność jesienią.

Inauguracja sezonu odbyła się na najstarszej w Polsce plantacji w Bodzewie koło Grójca. Zgromadziła promotorów zdrowia, naukowców SGGW, pionierów uprawy oraz plantatorów owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!".

- Pierwszy sukces MiniKiwi to modelowy debiut "od nauki do praktyki". Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi konsoliduje podaż i promuje codzienną konsumpcję owoców jagodowych - powiedział dr Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Kolejny polski superowoc. Bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Od maja, już w tym momencie do października, możemy codziennie konsumować świeże, sezonowe, polskie. Gorąco polecam. 80 proc. chorób fundujemy sobie sami, a to warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Trzymam kciuki za polskie MiniKiwi. Na zdrowie! - zachęcał prof. Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

Reklama

Jeść dojrzałe, schłodzone, bez obierania

- Owoc dojrzały musi być miękki. Owoce są wielkości dużego winogrona i, inaczej niż kiwi, mają jadalną skórkę. Mogą być jedzone w całości, bez obierania. Dojrzały można przechowywać w lodówce 2 tygodnie. Najlepsze są jako przekąska i w sałatkach. Doskonale nadają się do dżemów, ciast, deserów, soków oraz smoothie - mówił prof. Piotr Latocha, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

MiniKiwi jest produktem całkowicie naturalnym, powstałym bez ingerencji człowieka. Jego ojczyzną jest Azja. Co jest rzadkością, kwiaty męskie i żeńskie są na oddzielnych roślinach. W Polsce MiniKiwi jest uprawiane w różnych rejonach, dominujące to Wielkopolska i rejon Grójecko-Warecki. Uprawiane są odmiany: Weiki, Geneva, Bingo. Ta ostatnia jest polską odmianą wyhodowaną w SGGW.

Kampania "Czas na polskie superowoce!" jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: Centrum Prasowe PAP

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »