Czy europejski drób podbije Zjednoczone Emiraty Arabskie?

Polscy hodowcy drobiu gościli na targach Gulfood 2017. Celem wizyty była promocja europejskiego drobiu wyprodukowanego z zachowaniem zasad halal obowiązujących na Bliskim Wschodzie.

To właśnie bliskowschodni kierunek może okazać się ważnym rynkiem zbytu dla rodzimych producentów drobiu w obecnej, trudnej sytuacji, wynikającej z wystąpienia grypy ptaków na obszarze Polski.

Drobiarska misja gospodarcza nie bez powodu odbyła się w dniach pokrywających się z terminem targów Gulfood 2017. Wydarzenie to, gromadzi największą liczbę wystawców spośród imprez organizowanych na Bliskim Wschodzie, będąc idealną okazją do promocji polskiego mięsa drobiowego, zacieśniania obecnych relacji oraz nawiązywania nowych. Podczas targów eksperci Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej - przedstawiciele największych polskich zakładów drobiarskich - wzięli udział w spotkaniach biznesowych z lokalnymi reprezentantami branży HoReCa i sieci handlowych, a także importerami i przetwórcami drobiu.

Reklama

- Właśnie teraz, kiedy w Polsce panuje grypa ptaków, a swój rynek dla naszych produktów zamknęły Chiny, Tajwan czy Wietnam, szczególnie zależy nam na udrażnianiu dostępnych kanałów sprzedaży. Podejmujemy działania w Zjednoczonych Emiratach Arabskich ponieważ rynek ten jest otwarty na nasz drób, nawet w obliczu grypy ptaków - mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

W trakcie misji handlowej zaproszeni goście mieli również możliwość zapoznania się z walorami smakowymi dań z mięsa drobiowego wyprodukowanego w ramach Systemu Jakości QAFP.

- Zjednoczone Emiraty Arabskie to rynek, na który chcielibyśmy sprzedać chociaż część nadwyżki wyprodukowanego mięsa drobiowego, które ze względu na grypę ptaków nie może być eksportowane do krajów, które do tej pory były zainteresowane naszymi produktami. Wierzymy, że sytuacja niedługo ulegnie zmianie, ale póki co dobrze, że możemy działać na nowych rynkach - powiedziała Ewa Pruska, z firmy Konspol.

Należy podkreślić, że eksport na taki rynek wymaga oferty produktowej wytworzonej w systemie halal, który polega na specjalnym sposobie uboju zwierząt, zgodnym z zasadami religii muzułmańskiej. Nieoficjalne informacje docierające do branży wskazują, iż projektowana zmiana przepisów prawa może ograniczyć możliwości prowadzenia uboju w systemie halal w Polsce, a w konsekwencji przyczynić się do zwiększania podaży drobiu na rynku wewnętrznym. Mięso drobiowe, które nie zostanie wyeksportowane spowoduje obniżenie cen surowca, dlatego spadek rentowności branży może stać się realnym zagrożeniem, na które sektor drobiarski nie może sobie pozwolić.

- Ubój rytualny jest ważny w kontekście biznesowym i nie możemy dopuścić do jego zakazania. Ponadto, w obecnej sytuacji wzmocnienie systemu halal jest niezwykle istotne w kontekście sprzedaży drobiu, bo pozwala, by był on stale eksportowany. Spotkania, które organizuje KRD-IG, to dla nas realna szansa na nawiązanie ważnych relacji - mówi Tomasz Kosior z firmy IMEX.

Zjednoczone Emiraty Arabskie to kraj o dużej sile nabywczej i bardzo wysokich wskaźnikach konsumpcji. Kluczową rolę pełnią tu jakość - europejskie normy produkcji drobiu są wysoko cenione - oraz sektor HoReCa, który w obliczu gwałtownego rozwoju turystyki stale się rozwija. Warto również dodać, że według "State of the Global Islamic Economy" wartość sektora produkcji i konsumpcji żywności wytworzonej zgodnie z zasadami systemu halal ma wzrosnąć do ponad 1,9 biliona USD do 2021 roku.

Pobierz darmowy program do rozliczeń PIT 2016

Dowiedz się więcej na temat: hodowla drobiu | Bliski Wschód | ubój rytualny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »