Drastyczny spadek pogłowia świń w Polsce

GUS opublikował ostatnio dane nt. pogłowia świń oraz bydła w grudniu 2015 r. Zgodnie ze wstępnymi danymi pogłowie świń w grudniu 2015 r. wyniosło 10,59 mln sztuk wobec 11,27 mln sztuk w grudniu 2014 r. (spadek o 6,0%). Spadek pogłowia odnotowano w przypadku wszystkich grup struktury stada.

Na szczególną uwagę zasługuje silny spadek pogłowia prosiąt o wadze do 20 kg (-9,1% r/r) oraz loch prośnych (-16,4% r/r). Sygnalizuje on, iż część producentów ogranicza wielkość stad lub likwiduje działalność ze względu na jej niską opłacalność i tendencja ta utrzyma się w najbliższych kwartałach.

Średnia relacja cen mięsa wieprzowego do ceny paszy obniżyła się bowiem w 2015 r. o ponad 12% w stosunku do 2014 r. i ukształtowała się na najniższym poziomie przynajmniej od 2006 r. (dostępne dane nie umożliwiają obliczenia porównywalnych wskaźników dla wcześniejszego okresu). Głównymi przyczynami spadku opłacalności produkcji mięsa wieprzowego w Polsce jest rosyjskie embargo, przypadki ASF uniemożliwiające eksport polskiej wieprzowiny do części krajów azjatyckich oraz jej niska cenowa konkurencyjność na tle innych krajów UE.

Reklama

Struktura pogłowia trzody chlewnej w UE oraz w Polsce wskazuje, że w I poł. 2016 r. osiągnięty zostanie najprawdopodobniej dołek cyklu świńskiego na unijnym rynku i w II poł. br. rozpocznie się faza wzrostu cen wynikająca z popytu przewyższającego podaż.

W Polsce wzrost cen będzie jednak ograniczany przez utrzymującą się niską dynamikę polskiego eksportu wieprzowiny z uwagi na rosyjskie embargo, ASF oraz jego relatywnie niską cenową konkurencyjność, a także przez dużą podaż wieprzowiny na światowym rynku ze strony jej największych eksporterów (m.in. z USA i Brazylii).

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie bydła w grudniu 2015 r. wyniosło 5,762 mln sztuk wobec 5,660 mln sztuk w grudniu 2014 r. (wzrost o 1,8%). Zwiększenie pogłowia wynikało ze wzrostu pogłowia cieląt (+11,5% r/r) oraz młodego bydła w wieku 1-2 lat (+6,0% r/r).

Wskazuje to na utrzymujące się zainteresowanie hodowlą bydła, będące konsekwencją jej relatywnie wysokiej opłacalności. Średnia relacja cen mięsa wołowego do ceny paszy zwiększyła się bowiem w 2015 r. o ponad 2,3% w stosunku do 2014 r.

Na uwagę zasługuje kontynuacja spadku pogłowia krów mlecznych, które w grudniu 2015 r. było o 5,1% niższe w ujęciu rocznym. Mimo, iż spadkowy trend pogłowia krów mlecznych utrzymuje się od kilku lat w 2015 r. nastąpiło jego przyspieszenie. Wynikało ono z kryzysu na światowym rynku mleka, który przyspieszył proces zwiększania efektywności kosztowej poprzez wzrost wydajności i ubój krów o niższej mleczności.

Jakub Olipra Ekonomista

Credit Agricole Bank Polska S.A.

_ _ _ _ _ _ _ _

Od 27 stycznia Agencja Rynku Rolnego zawiesza rozpatrywanie wniosków, które zgłoszono w ramach prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do 22 bm. do ARR wpłynęły 63 wnioski od 13 przedsiębiorców, którzy do prywatnego przechowania zgłosili ok. 6 tys. ton mięsa.

Najczęściej zgłaszano do przechowywania elementy wieprzowe bez kości na okres 90 dni - poinformował p.o. rzecznika prasowego ARR Tomasz Parzybut. Można było także wnioskować o przechowywanie wieprzowiny przez 120 i 150 dni.

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi, ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. z konieczności) oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.

W tym roku zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia był szerszy niż w ubiegłym. Można było zgłosić m.in. tłuste elementy, które Federacja Rosyjska chętnie kupowała, a które obecnie trudno sprzedać na innych rynkach. Stąd większe zainteresowanie dopłatami.

W ubiegłym roku złożono 55 wniosków w ciągu niespełna 2 miesięcy.

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi 10 ton dla produktów bez kości, 15 ton dla pozostałych produktów.

Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny Agencja przyjmowała od 4 stycznia. Warunkiem przystąpienia do tego unijnego mechanizmu pomocowego była m.in. rejestracja przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.

O zawieszeniu składania wniosków zdecydowała Komisja Europejska informując w rozporządzeniu, że "analiza sytuacji na rynku i stosowania systemu wsparcia (...) przemawia za jego zamknięciem". Mechanizm dopłat został wprowadzony w związku ze znacznym spadkiem cen tego mięsa na unijnym rynku.

Od akcesji Polski do UE do końca grudnia 2015 r. mechanizmem dopłat do prywatnego przechowywania w Polsce objęto: 22,3 tys. ton mięsa wieprzowego wydatkując na ten cel ogółem 31,6 mln zł (w latach 2008, 2011 i 2015).

PAP

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: mleko | wołowina | GUS | wieprzowina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »