Ekologicznie na świątecznym stole
Niesiarkowane bakalie, mąka orkiszowa, wiejskie wędliny, chleb na zakwasie, prawdziwki, barszcz i chrzan - ekologiczne produkty cieszą się powodzeniem kielczan także przed świętami.
Właściciele sklepu "Smaki wiejskie" od kilku dni odczuwają wzmożony, przedświąteczny ruch. Tradycyjny chleb na zakwasie zamówiło już kilkadziesiąt osób, ale prawdopodobnie kolejni klienci pojawią się z zamówieniami jeszcze w czwartek i piątek.
Powodzeniem cieszy się pszenica na kutię, niesiarkowany susz na kompot oraz bakalie. Spotkany przez PAP klient pytał o "prawdziwe grzyby, koniecznie białe pod spodem". Na prezenty kielczanie kupują ładnie zapakowane tradycyjne konfitury czy miody pitne, sękacze w kształcie choinek, ręcznie robioną czekoladę.
W drugim sklepie "Smaki wiejskie" klientka powiedziała PAP, że produkty są nieco droższe, ale zdecydowanie lepsze. Kobieta kupiła już chrzan i musztardę, a w środę przyjdzie po zamówione wędliny.
- Taka wędlina może leżeć nawet miesiąc i najwyżej się zeschnie, a ta "sklepowa" po dwóch dniach się zepsuje - oznajmiła.
Jak powiedziała PAP ekspedientka, klienci kupują także przyprawy: cynamon, anyż gwiazdkowy, goździki i mieszankę do bigosu. Biorą też borówkę do mięs, koncentrat barszczu w słoiku, różne herbatki. Chrzan i pszenicę już wykupili.
W sklepie "Żywność naturalna", który specjalizuje się w produktach dietetycznych, nie ma większego ruchu przed świętami. Dużym powodzeniem cieszy się mąka orkiszowa, która - według sprzedawczyni - doskonale nadaje się do wypieków, klienci kupują też mąki razowe. Na kutię jest specjalna obłuszczona pszenica. Dwa razy do roku - przed świętami - sklep ma w asortymencie specjalne bezglutenowe ciasta dla osób na diecie.
Panie w sklepie "Żywność ekologiczna" przewidują, że pszenicy i chrzanu zabraknie, bo wielu klientów co roku robi zakupy na ostatnią chwilę. W "Zdrowej żywności" na kutię mają omielony orkisz, a kielczanie chętnie kupują też mąkę razową do wypieku pierniczków czy domowego chleba.