FAO: Rekordowy spadek cen żywności na światowych rynkach!
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że indeks cen żywności (FFPI) wynosił w lipcu br. średnio 140,9 punktu. Oznacza to spadek o 13,3 punktu (8,6 proc.) w stosunku do czerwca br. i jest najsilniejszym miesięcznym spadkiem wartości tego wskaźnika na przestrzeni blisko czterech lat, bo od października 2018 r. donosi portal wiadomoscihandlowe.pl.
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze
Lipiec był czwartym miesiącem z rzędu, w którym indeks cen żywności spadał. Mimo to nadal utrzymał się on na poziomie o 16,4 punktu (13,1 proc.) powyżej wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany w międzynarodowych cenach koszyka towarów żywnościowych. Składa się na nią średnia z pięciu wskaźników cen grup towarowych ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016. Grupy te to: oleje roślinne, zboża, cukier, nabiał oraz mięso.
Jak podaje FAO, do spadku indeksu cen żywności w lipcu br. w największym stopniu przyczyniły się oleje roślinne i zboża. Ceny cukru, nabiału i mięsa na światowych rynkach również poszły w dół, ale w mniejszym stopniu.