GIS ostrzega: "Boczek wędzony" z bakteriami
W partii produktu o nazwie "Boczek wędzony" jednego z producentów z południa Polski wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Te ostatnie są groźne dla zdrowia i mogą prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
"W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - informuje GIS w piątkowym (28.10.2022) ostrzeżeniu.
Bakterie wykryto w określonej partii towaru producenta Bacówka Towary Tradycyjne. Producent powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze.
"Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania. Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu celem oceny spełniania kryteriów bezpieczeństwa żywności oraz prowadzi nadzór nad przeprowadzeniem działań naprawczych" - czytamy w ostrzeżeniu GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek wędzony VAC; numer partii: 01.11.2022 p. 5435; termin przydatności do spożycia: 01.11.2022; producent: Bacówka Towary Tradycyjne
***