Górale wreszcie mają "hita"
Jako pierwszy produkt z Polski bryndza podhalańska została w poniedziałek wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej - poinformowała Komisja Europejska.
Bryndza podhalańska dołączyła w ten sposób do ok. 800 produktów, które uzyskały unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia, co pozwala na specjalne znakowanie gwarantujące oryginalność, a producentom otwiera drogę do narzucania wyższych cen, pod warunkiem przestrzegania ściśle określonych warunków produkcji.
W ciągu kilku dni decyzja Komisji Europejskiej zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE. Wejdzie w życie 20 dni później.
W przeciwieństwie do innego polskiego sera, oscypka, żaden z krajów członkowskich nie wniósł sprzeciwu wobec objęcia bryndzy podhalańskiej ochroną w UE.
Weryfikację unijną przeszedł także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła zastrzeżenia wobec rejestracji tej nazwy dla serów produkowanych na Podhalu. W maju rząd w Bratysławie zadeklarował, że wycofał sprzeciw dzięki zapewnieniom Warszawy, iż nazwa tego sera będzie używana tylko w języku polskim ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą "osztiepok".
Z punktu widzenia Komisji Europejskiej, sprawa oscypka nadal nie jest rozwiązana, gdyż do Brukseli nie nadeszła informacja o porozumieniu między Polską a Słowacją, podpisanym przez ministrów rolnictwa obu krajów 28 maja. Na liście produktów czekających na unijny certyfikat jest jeszcze wiele innych produktów, reprezentujących każdy region Polski.
Obecnie na otrzymanie certyfikatu unijnego czeka 10 produktów regionalnych z Polski, jednak formalności zostały spełnione tylko wobec oscypka i bryndzy podhalańskiej. Nazwa pochodzenia oznacza, że dany produkt wyrabiany jest na ściśle określonym obszarze, według tradycyjnej kilkuwiekowej receptury.
Bryndza podhalańska posiadająca certyfikat UE będzie wyrabiana wyłącznie na terenie powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego oraz na obszarze 6 gmin powiatu żywieckiego.Pierwsze udokumentowane informacje o produkcji bryndzy na Podhalu pochodzą z XVI wieku. Bryndza powstaje z dojrzałego bundzu sera produkowanego z owczego mleka. Na terenie Polski chroniony jest też patentem bunc, oscypek, redykołka i żentyca.