Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.

Podczas grillowania możemy wytopić z mięsa nawet do 20 proc. tłuszczu. To niewątpliwa zaleta, jednak jeśli chcemy być fit, najlepszym rozwiązaniem będzie zamiana kiełbasy i karkówki na chude mięso drobiowe.

- Dobrym wyborem są też ryby, które dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. Omega 3 - mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl mgr Ewa Marchlewska, dietetyk kliniczny z poradni Mój Dietetyk.

Zastąpienie mięs tłustych chudymi jest ważne z jeszcze jednego względu: w ten sposób możemy zmniejszyć w grillowanych produktach stężenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Reklama

Są to toksyczne związki, których źródłem jest tłuszcz, skapujący na rozżarzony węgiel. Przypisuje się im działanie rakotwórcze i mutagenne, podobnie zresztą jak heterocyklicznym aminom, które powstają na powierzchni mięsa pieczonego na otwartym ogniu.

Aby zredukować ilość tych szkodliwych substancji, należy używać podczas grillowania specjalnych tac lub folii aluminiowej. Dobrym sposobem jest również wcześniejsze podpiekanie mięsa w domowym piekarniku, tak aby skrócić czas obróbki na grillu. Pamiętajmy również o tym, by nie używać do rozniecenia ognia kolorowych gazet. Zamiast nich lepiej wybrać dobrą jakościowo podpałkę.

Osoby dbające o zdrowie powinny pilnować, by oprócz mięs na stole podczas grilla znalazły się również świeże warzywa. Nie brakuje ich latem. Warto to wykorzystać i przygotowywać surówki. Smaczne i zdrowe będą również upieczone na grillu bakłażany, pomidory oraz cukinie. Rzadko wrzucamy na ruszt owoce, a szkoda. Gorące jabłka, gruszki i banany dobrze komponują się z daniami z grilla.

infoWire.pl
Dowiedz się więcej na temat: grill | mięso
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »