Grupa Lufthansa oszczędza na jedzeniu

Jak poinformował tygodnik "Spiegel", Grupa Lufthansa odwołuje bezpłatny catering w klasie ekonomicznej na swoich europejskich rejsach. Od przyszłej wiosny klienci będą musieli płacić za przekąski i napoje na pokładzie.

Według rzeczniczki firmy nowe produkty powinny być bardziej przyjazne dla środowiska i zdrowsze, na przykład sałatki i musli. W sprzedaży dostępny będzie również popularny sok pomidorowy i produkty regionalne. W przyszłości pasażerowie Lufthansy otrzymają bezpłatną butelkę wody na lot.

Rozporządzenie to ma już zastosowanie do spółek grupy Brussels Airlines i Eurowings, a od marca zostanie rozszerzone na Lufthansę, Swiss i Austrian.

Do czasu pandemii koronawirusa na europejskich lotach linii lotniczych standardem były darmowe napoje oraz - w zależności od długości lotu - przekąski, kanapki czy małe ciepłe dania.

Reklama

To nie pierwszy raz, kiedy Lufthansa oszczędza na jedzeniu - podkreśla "Spiegel".  Pod koniec 2019 roku firma ograniczyła liczbę posiłków na trasach długodystansowych: zamiast dwóch ciepłych posiłków przed lądowaniem była tylko jedna "wysokiej jakości zimna kanapka".

Dla linii lotniczych jedzenie na pokładzie to przede wszystkim koszt. Menu w klasie ekonomicznej kosztuje około pięciu euro na długich trasach. W klasie biznes może kosztować dwa razy więcej. Ponadto linie lotnicze wnoszą opłaty serwisowe za dostawę żywności na pokład.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Lufthansa | posiłki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »