Reklama

GUS: Polska umacnia pozycję eksportera żywności

Jak wynika z raportu GUS, wartość eksportu polskiej żywności osiągnęła w ubiegłym roku 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Zdaniem ekspertów w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym. Co ważne, na tle światowym samowystarczalność żywnościowa Polski poprawiła się.

Wartość importu wyniosła 21,1 mld euro czyli o 5,2 proc. Wymiana handlowa zamknęła się dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld euro. W strukturze wartości polskiego eksportu ogółem eksport produktów rolno-spożywczych stanowił, podobnie jak przed rokiem, 12,8 proc., a w wartości importu 8,4 proc. wobec 8,0 proc. w 2018 r. - poinformował GUS w raporcie "Rolnictwo 2019".

Reklama

Ilościowo wywóz produktów rolno-spożywczych był większy o 3,5 proc. w porównaniu do 2018 r. W strukturze wartościowej eksportu dominowały (ponad 80 proc. udziału), podobnie jak w latach poprzednich, produkty przetworzone.

Głównymi odbiorcami polskich produktów rolno-spożywczych były kraje UE, gdzie trafiło ok. 81 proc. żywności o wartościowi 25,6 mld euro. Najważniejszym partnerem handlowym były nadal Niemcy (ponad 24 proc. udziału), które zakupiły produkty rolno-spożywcze za 7,6 mld euro, tj. o ok. 5 proc. więcej niż w roku poprzednim. Ważnymi odbiorcami były również: Wielka Brytania (8,9 proc. udziału), Holandia (6,4 proc. udziału), Francja i Włochy (po 5,4 proc.) oraz Czechy (4,8 proc. udziału).

Eksport do krajów spoza UE osiągnął wartość 5,9 mld EUR wobec 5,2 mld EUR w 2018 r. Do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw wywieziono produkty o wartości 1,6 mld EUR, tj. o ok. 17 proc. większej niż w poprzednim roku. Ukraina kupiła produkty za ok. 600 mln EUR, Federacja Rosyjska za ok. 565 mln EUR a Białoruś za ok. 269 mln EUR. Do pozostałych krajów sprzeda-no produkty rolno-spożywcze za ok. 4,3 mld EUR (o ok. 12 proc. więcej). Do USA wywieziono produkty za ok. 551 mln EUR, do Arabii Saudyjskiej za ok. 302 mln EUR, do Izraela za ok. 245 mln EUR i do Chin za ok. 207 mln EUR.

Jak zauważa GUS, w ubiegłym roku Polska była największym w UE producentem porzeczek, drugim w świecie po Federacji Rosyjskiej. W produkcji jabłek nasz kraj zajmował 2. miejsce w świecie (po Chinach) i 1 miejsce w UE. W produkcji truskawek Polska była na 5. miejscu w świecie. Polska jest też jednym z czołowych w UE producentów wiśni, czereśni oraz malin.

W produkcji przetworzonych produktów rolnych Polska zajmowała w ub.r. także czołowe pozycje. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego była na 2. miejscu na świecie, po Chinach; mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich - na 3. po USA i Chinach oraz 5. - w produkcji mrożonych warzyw. W UE Polska utrzymała się na 3. pozycji w produkcji mrożonych warzyw, po Belgii i Hiszpanii. Mrożonki miały dominującą pozycję w przetworach z udziałem ok. 53 proc.

Polska jest też największym w UE eksporterem produktów drobiowych, piątym - produktów wołowych i szóstym - produktów wieprzowych. Za wywiezione produkty mięsne uzyskano w 2019 r. 6,2 mld euro o ok. 3 proc. więcej niż w poprzednim roku.

Dużą pozycję w eksporcie stanowią produkty mleczarskie, w ub.r., sprzedano ich o 2 proc. więcej niż w 2018 r., za kwotę 2,3 mld euro. Najwięcej polskich produktów mleczarskich kupiły kraje UE - ponad 74 proc.  W strukturze sprzedawanych produktów mleczarskich dominowały sery z udziałem ok. 35 proc., które ilościowo (ok. 152 tys. ton) stanowiły ok. 45 proc. produkcji krajowej

Pozycja polskiej żywności

Pierwszym światowym wskaźnikiem służącym do oceny bezpieczeństwa żywnościowego, w którym uwzględniono różnorodne czynniki, takie jak: dostępność ekonomiczną i fizyczną, jakość żywności oraz odporność na zmiany klimatu, jest Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego - GFSI (Global Food Security Index).

W 2019 r., w 8. edycji, badaniami GFSI objętych było 113 krajów. Kryteria wieloczynnikowej oceny GFSI oparte są na analizie systemów żywnościowych i efektów zmian środowiskowych zachodzących na skutek zmian w produkcji rolniczej. Do badania zagrożeń środowiskowych wykorzystuje się kryteria zasobów naturalnych i odporności na niesprzyjające warunki (Natural Resource & Resilience).

Analizowane są takie zjawiska, jak zmiany temperatury, wylesianie oraz wyczerpywanie się zasobów wody. Pod względem oceny zagrożeń środowiskowych Polska w GFSI znalazła się na 10. miejscu wraz z Austrią (na 1. miejscu były Czechy, na 2. - Finlandia, na 3 - Dania). Pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska w GFSI w 2019 r. zajmowała 24. miejsce wobec 26. miejsca przed rokiem, z oceną na poziomie 75,6. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajmował Singapur z oceną 87,4, drugie Irlandia - 84,0, trzecie USA - 83,7.

Wśród krajów europejskich Polska znalazła się na 17. miejscu. Wyniki analizy wskaźników wskazują, że 88 proc. krajów objętych badaniem dysponowało wystarczającą ilością dostępnej żywności do wyżywienia mieszkańców.

Na tle światowym samowystarczalność żywnościowa Polski poprawiła się. Wzrost produkcji rolnej, przy względnie stabilnym zużyciu krajowym generuje nadwyżki, które znajdują odbiorców poza granicami naszego kraju.

W 2019 r. Polska zajmowała 6. miejsce w UE pod względem wartości produkcji żywności. Udział wartościowy produktów rolno-spożywczych Polski w produkcji UE wynosił ok. 9 proc. (102,0 mld EUR). Głównym producentem żywności w Unii Europejskiej w sektorze rolnictwa były Niemcy z udziałem w ogólnej wartości żywności produkowanej w UE na poziomie 16,4% (189,6 mld EUR).

raport GUS


Dowiedz się więcej na temat: Biznes | polska żywność | eksport | nabiał | drób | mięso | warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »