Reklama

IERiGŻ spodziewa się wzrostu cen żywności

Specjaliści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewają się, że w 2014 roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosną o 2-2,5 proc. rdr.

Reklama

" Przewiduje się, że w 2014 r. w Polsce tempo wzrostu cen żywności będzie wyższe od notowanego w roku poprzednim. W grudniu 2014 r. łączne ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych mogą być średnio o 2,0-2,5 proc. wyższe niż w grudniu 2013 r., wobec wzrostu o 1,5 proc. odpowiednio rok wcześniej" - napisano w opracowaniu dotyczącym popytu na żywność w 2014 roku.

Żywność i napoje bezalkoholowe stanowią 24,64 proc. koszyka inflacyjnego.

IERiGŻ ocenia, że w I półroczu 2014 r. wzrost cen żywności będzie prawdopodobnie nieco niższy, a w ostatnich miesiącach bieżącego roku - wyższy od notowanego rok wcześniej.

"W czerwcu 2014 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o ok. 1,5-2,0 proc. wyższe niż w grudniu 2013 r., wobec wzrostu o 2,1 proc. w analogicznym okresie przed rokiem. Ze względu na spodziewany wzrost produkcji oraz spowolnienie dynamiki eksportu owoców i warzyw, sezonowy spadek cen żywności w okresie letnim może być głębszy niż w 2013 r.

W sierpniu 2014 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą ukształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w grudniu 2013 r. W okresie wrzesień - grudzień 2014 r. mogą one wzrosnąć o ok. 2,0 proc., wobec wzrostu o 0,8 proc. w analogicznym okresie 2013 roku" - napisano w raporcie.

Według eksportów IERiGŻ wzrostowi cen żywności w I połowie 2014 roku będzie sprzyjała rosnąca presja popytowa związana z systematyczną poprawą koniunktury krajowej, niekorzystna sytuacja podażowa na krajowym rynku warzyw (po nieudanych ubiegłorocznych zbiorach) oraz prognozowana znacząca zwyżka cen kawy i kakao.

Z kolei na obniżenie tempa cenowych podwyżek oddziaływać będzie spodziewany spadek krajowych cen cukru oraz artykułów mięsnych i zbożowych, ograniczenie wzrostowej tendencji cen produktów mleczarskich, stabilizacja cen surowców rolniczych na rynkach światowych w warunkach braku istotnych szoków podażowych, przy wolno rosnącym popycie globalnym oraz osłabienie dynamiki eksportu.

PAP

_ _ _ _ _

Inflacja może pozostać poniżej 1,5% do końca 2014 r.

Oczekujemy, że w marcu inflacja obniży się do 0,6% r/r, na co złoży się głównie spadek dynamiki cen żywności będący efektem rosyjskiego embarga na wieprzowinę i inne produkty żywnościowe, wprowadzonego po stwierdzeniu w Polsce przypadków afrykańskiego pomoru świń (por. MAKROmapa z 10.03.2014).

Odnotowany w lutym spadek cen mięsa wieprzowego o 2,0% m/m sygnalizuje nasilający się wpływ tego embarga na ceny żywności w Polsce. Oczekujemy, że ze względu na zaangażowanie Polski w rozwiązanie konfliktu na Krymie embargo to może być utrzymane przez dłuższy czas. Ponadto, w kolejnych miesiącach coraz silniejszy negatywny wpływ na ceny żywności w Polsce będzie miało pogorszenie sytuacji gospodarczej na Ukrainie i oczekiwany przez nas silny spadek eksportu polskiej żywności do tego kraju. Szacujemy, że kryzys ukraiński i embargo rosyjskie mogą obniżyć roczny wskaźnik inflacji CPI w Polsce o ok. 0,3-0,5 pp., a wpływ ten będzie skoncentrowany w II poł. br. W takiej sytuacji inflacja CPI, dodatkowo ograniczana przez wciąż niską presję płacową, może pozostać poniżej dolnej granicy odchyleń (1,5%) od celu inflacyjnego RPP (2,5%) do końca br.

Rewizja wag obniżyła inflację

GUS opublikował również zrewidowane wagi w koszyku inflacji CPI, będące odzwierciedleniem struktury wydatków z budżetów gospodarstw domowych w 2013 r. Struktura wag w koszyku inflacyjnym uległa głębszym zmianom niż oczekiwaliśmy (por. MAKROmapa z 17.02.2014), do czego w pewnym stopniu przyczyniło się zastosowanie przez GUS od stycznia 2014 r. rozszerzonej klasyfikacji COICOP. W efekcie, styczniowe tempo wzrostu cen zostało zrewidowane z 0,7% r/r do 0,5%.

W nowej strukturze wag w koszyku inflacyjnym na szczególną uwagę zasługuje wzrost udziału żywności i napojów bezalkoholowych do 24,6% wobec 24,3% w 2012 r. Popyt na żywność (dobra podstawowe) charakteryzuje się niską elastycznością cenową, a średnioroczny wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w ub. r. (2,0%) był wyższy od nominalnej dynamiki konsumpcji prywatnej (1,5%).

Sprzyjało to wzrostowi udziału tej kategorii w koszyku inflacyjnym. Z sytuacją odwrotną mieliśmy do czynienia w grupach "rekreacja i kultura" (spadek udziału z 7,89% (według poprzedniej klasyfikacji) na 6,36%, najniżej od 2003 r.) oraz "restauracje i hotele" (spadek z 6,36% do 4,56%, najniżej od 2005 r.), a więc w przypadku dóbr charakteryzujących się relatywnie wysoką elastycznością cenową popytu. Należy jednak zaznaczyć, że zgodnie z nową klasyfikacją COICOP część wydatków ujmowanych w grupie "rekreacja i kultura" zostało przeniesionych do grupy "łączność" (jej udział w wydatkach wzrósł z 4,11% do 5,41%).

Dane o inflacji lekko negatywne dla złotego i pozytywne dla rynku długu

Naszym zdaniem inflacja CPI w I kw. będzie najprawdopodobniej niższa niż przewidywała marcowa projekcja inflacji NBP. Dlatego dzisiejsze dane inflacji są lekko negatywne dla złotego i pozytywne dla rynku długu. Podwyżka stóp procentowych o 25 pb w listopadzie br. pozostaje naszym scenariuszem bazowym, jednak podjęta przez Radę Polityki Pieniężnej w marcu decyzja o wydłużeniu horyzontu stabilnych stóp procentowych co najmniej do końca III kw. oraz spodziewany przez nas antyinflacyjny wpływ rosyjskiego embarga i kryzysu ukraińskiego sygnalizują znaczące ryzyko w dół dla naszej krótkookresowej prognozy stóp procentowych NBP.

Jakub Borowski

Główny Ekonomista

Credit Agricole Bank Polska S.A.

Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | inflacja | ceny | spodziewać | prognozy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »