Indeks cen żywności na świecie spadł dziesiąty raz z rzędu
Ze światowych rynków żywności dziesiąty miesiąc z rzędu płyną lepsze informacje dla konsumentów. Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł do 131,2 pkt. ze 132,2 pkt. w grudniu - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
To dziesiąty z rzędu spadek indeksu. "Spadek indeksu w styczniu był spowodowany spadkami wskaźników cen olejów roślinnych, nabiału i cukru, podczas gdy indeksy zboża i mięsa pozostawały stabilne" - napisali w raporcie analitycy.
W styczniu 2022 roku indeks był na poziomie 135,6 pkt.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych, notowany jest już od 2004 r. Wyliczany jest jako średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016.