Indeks cen żywności na świecie spadł dziesiąty raz z rzędu

Ze światowych rynków żywności dziesiąty miesiąc z rzędu płyną lepsze informacje dla konsumentów. Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł do 131,2 pkt. ze 132,2 pkt. w grudniu - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Dziesiąty z rzędu spadek indeksu FAO

To dziesiąty z rzędu spadek indeksu. "Spadek indeksu w styczniu był spowodowany spadkami wskaźników cen olejów roślinnych, nabiału i cukru, podczas gdy indeksy zboża i mięsa pozostawały stabilne" - napisali w raporcie analitycy.

W styczniu 2022 roku indeks był na poziomie 135,6 pkt.

Czym jest indeks FAO?

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych, notowany jest już od 2004 r. Wyliczany jest jako średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016.

Reklama
PAP
Dowiedz się więcej na temat: FAO | ceny żywności | rynek zbóż | pszenica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »